Naslovnica Društvo ŠOK U SRBIJI: Vijećnici proglasili hrvatski kao službeni jezik

ŠOK U SRBIJI: Vijećnici proglasili hrvatski kao službeni jezik

VIJEĆNICI grada Sombora proglasili su u srijedu hrvatski službenim jezikom mjesta Svetozar Miletić, u hrvatskoj zajednici poznat kao Lemeš.

Prema posljednjem popisu stanovništva u tome selu na sjeveru Bačke živi veliki broj pripadnika hrvatske nacionalne zajednice.

Predstavnici hrvatske zajednice pozdravili su odluku somborskog parlamenta.

“Uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u Svetozaru Miletiću mnogo znači pripadnicima naše nacionalne zajednice. To će pridonijeti našem boljem položaju. Sada smo se popeli za ljestvicu više, a sigurno će pridonijeti da se osjećamo još sigurnije”, izjavila je za Tanjug Marija Bagi, iz Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Lemeš“.

“Pozitivan primjer”

U Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) se nadaju da će taj pozitivan primjer slijediti i drugi gradovi i općine gdje živi hrvatska zajednica i kažu da je ona sukladna s onim što je njihov čelnik Tomislav Žigmanov dogovarao s predstavnicima državnih institucija.

“Nadamo se da će ovako pozitivna praksa biti nastavljena i u budućnosti, te da će i u drugim mjestima, gdje postoji želja roditelja da im djeca u školama slušaju nastavu na hrvatskom jeziku, također to biti omogućeno”, rekao je za Tanjug Darko Baštovanović, iz HNV-a.

Prethodni statut grada Sombora iz 2016. propisao je da su hrvatski jezik i pismo službeni u mjestima Bački Monoštor i Bački Brijeg, a prema najnovijim izmjenama, taj jezik uveden je kao službeni i u mjestu Svetozar Miletić, odnosno Lemeš.

Hrvatski je u službenu uporabu uveden prvo u gradu Subotici 1993, a poslije 2000. priznat je u nekoliko manjih mjesta u općini Srijemska Mitrovica, Apatin i Sombor.

Hina