Naslovnica Društvo Najslušanija pjesma na YouTubeu u Hrvatskoj je “Zakuni se u kurvu” Seke...

Najslušanija pjesma na YouTubeu u Hrvatskoj je “Zakuni se u kurvu” Seke Aleksić

PREMA podacima na YouTubeu, Hrvati na toj platformi trenutno najviše slušaju pjesmu turbo folk zvijezde Seke Aleksić “Zakuni se u kurvu”.

Spot za tu pjesmu izašao je prije šest dana i prikupio je više od 2.8 milijuna pregleda od kojih je, izgleda, velik broj bio iz Hrvatske.

Drugi hit prema trendingu u Hrvatskoj je još jedna pjesma eksplicitnog naziva – izvođači su KUKU$ x FOX, a naslov pjesme je “Oće k***c”. Tek na trećem mjestu našao se hrvatski izvođač, i to je riječ o mladom Roku Blaževiću s pjesmom “The Dream” i njegovoj pobjedničkoj izvedbi na Dori.

Četvrta je Severina i njen hit s novog albuma, pjesma “Mirna”, a onda opet na red dolazi jedan folk hit – Cvija X MC Yankoo s pjesmom “Ista si ko sve”.

Nakon toga Hrvate je najviše zanimala snimka s posljednjeg ispraćaja kralja narodne glazbe, Šabana Šaulića.

U top 10, osim Severine i pobjedničkog nastupa na Dori, našao se jedino Tonči Huljić s obradom Oliverovog hita “Dva put sam umra”, no nakon toga redaju se samo naslovi poput Kija “Amorova strela”, zatim emisija srpskog reality showa “Zvezde Granda”, Milan Stanković “Brane mi te” i tako dalje…

Što podaci s YouTube trendinga zapravo govore o glazbi i stanju na estradi u Hrvatskoj, upitali smo estradnog PR stručnjaka Vedrana Strukara.

“Ništa me ne čudi kad YouTube izbaci trending, to jest top listu najgledanijih sadržaja u Hrvatskoj. Upravo je to realno stanje stvari na našoj sceni. Teren se već godinama sve više i više okreće regionalnoj glazbi. Kad bolje pogledate, svi najveći klubovi u cijeloj zemlji danas žive i opstaju jedino ako angažiraju izvođače iz regije ili malobrojne domaće pjevače zabavne glazbe. Nitko se ne želi zabavljati uz ove ‘urbane’ izvođače koji se godinama nameću kroz ukus glazbenih urednika, a to je sve jedna umjetna tvorevina od koje isključivo žive autori tih pjesama, a izvođači crkavaju od gladi”, kaže Strukar.

“Ovi pokazatelji su zapravo jako dobri svima koji se ozbiljno bave ovom industrijom da shvate kako urbane, alternativne i visokoumjetničke pop pjesme više doista nemaju nikakvu prođu na terenu i da nam je jedini spas u tome da vratimo hrvatsku zabavnu glazbu kao mainstream. U suprotnom će naša scena postati kolonija regionalnog turbo folka, a mi sami sebi izbijamo novce iz džepa. I to samo isključivo zbog raznih isfrustriranih pojedinaca koji smatraju da su moćni samo zato što su na nekim pozicijama, a u životu nemaju hit niti isti znaju napisati. Publika ovime jasno pokazuje što želi, a to je zabava”, zaključuje.

“Trending je jedina stvar koja se ne može fabricirati… Budući da sustav prati geolokacijsku poziciju, u ovom slučaju IP adrese s teritorija RH, i na temelju toga projicira ‘trending’, odnosno top listu najposjećenijih sadržaja… Nemojmo to brkati s onim milijunima pregleda koje neki poluanonimni izvođači kupuju u Indiji i Kini. Takvi se ne pojavljuju na hrvatskom trendingu”, objasnio je ranije Strukar u raspravi o istoj temi na svom Facebook profilu.

24sata