Naslovnica Crna Kronika RIZNIČAR VATIKANA PROGLAŠEN KRIVIM ZA PEDOFILIJU! Kardinal Pell (77) je seksualno zlostavljao...

RIZNIČAR VATIKANA PROGLAŠEN KRIVIM ZA PEDOFILIJU! Kardinal Pell (77) je seksualno zlostavljao dječake iz crkvenog zbora

Pell je postao najviše pozicionirani dužnosnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje

Australski kardinal i ‘rizničar Vatikana’ George Pell (77) proglašen je na sudu u Melbourneu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća.

Porota je Pella proglasila krivim 11. prosinca prošle godine nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena u utorak nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvješćivanje o Pellovom suđenju, ukinuo glavni sudac Peter Kidd.

Rizničar Vatikana

Kardinal Pell, kojeg često zovu ‘Rizničarom Vatikana’ zbog njegove funkcije pročelnika Tajništva za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale Sv. Patrik u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe, te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Papa tiho uklonio Pella

Pell je postao najviše pozicionirani dužnosnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje, no Vatikan još nije prokomentirao presudu.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegov mjesto će zamijeniti neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu Kardinal, koji je pušten uz jamčevinu, na sud će se vratiti početkom ožujka kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.