Naslovnica Život Mlada Zadranka (19) izbačena iz Policijske škole radi puštanja Thompsonove pjesme

Mlada Zadranka (19) izbačena iz Policijske škole radi puštanja Thompsonove pjesme

Emisija Bujica urednika i voditelja Velimira Bujanca objavila je ekskluzivnu snimku iz Poličnika: prije početka koncerta MP Thompsona ove subote, zaštitari zadarske tvrtke Mediteran security, tvrdeći da rade po nalogu policije – djevojke su tjerali da skidaju majice HOS-a! Ulazak u dvoranu bio je zabranjen svima koji su imali povijesne zastave s grbom na kojem je prvo polje bijelo.

Ekipa Bujice pronašla je djevojku sa snimke: Mia Belić je studentica međunarodnih odnosa i diplomacije, a pred kamerama je rekla:

– Opet ću odjenuti majicu HOS-a, to mi nitko ne može zabraniti! To je legalan znak regularne hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata! Ne bojim se naputka briselskih trabanata niti mediokritetskih birokrata!

“HOS je službeno legaliziran od strane Političke uprave MORH-a kao dio Hrvatskih oružanih snaga 1994. godine, zajedno sa svim svojim simbolima, uključujući i pozdrav ‘ZDS’,“ izjavio je u Bujici na Z1 televiziji Pero Kovačević, pravni stručnjak i bivši pravaški zastupnik, koji je u Ministarstvu obrane radio na Zakonu kojim su Hrvatske obrambene snage ušle u sastav Hrvatske vojske.

“Godine 1994. razgovorao sam s predsjednikom Tuđmanom o tome da se pripadnicima HOS-a priznaju baš sva prava, kako bi naročito ranjenici, mogli ići na liječenja i slično… Sastanak je trajao vrlo kratko, a Tuđman mi je rekao: Dajte im sve što treba,“ prisjetio se Pero Kovačević u Bujici.

Kovačević je bio dio obrambenog tima hrvatskih generala u Haagu i s te pozicije je ustvrdio: “Haaški sud se ni u jednom slučaju nije susreo s ratnim zločinom s kojim bi bili povezani pripadnici HOS-a. HOS u Domovinskom ratu nije počinio niti jedan ratni zločin, a bili su na najtežim bojištima! To je potvrdio čak i Žarko Puhovski kojeg je Haag odbio kao lažnog svjedoka, ali je u slučaju HOS-a ipak govorio istinu…“

Volio bih vidjeti toga, tko bi mi rekao da zastava hrvatske ratne postrojbe koja je dala 800 života za Hrvatsku i koja je dio naše pobjedničke vojske, ne može u mimohod! Ma, dajte molim vas, o čemu mi to uopće pričamo – ljuto je rekao Kovačević.

Pero Kovačević i odvjetnk Tomislav Jonjić dali su pravni savjet svim mladim ljudima kojima su oduzete majice HOS-a da pokrenu sudske postupke. Kovačević je bio rezolutan:

– Podignite sudske tužbe! Za oduzimanje majica HOS-a nema nikakve zakonske podloge. To je protuzakonito postupanje. Ukoliko su krivi zaštitari, tužite zaštitarsku tvrtku, a ako je kriva policija – tužite državu! Vrijeme je da krenemo u kontranapad i da takvim svinjarijama stanemo na kraj!

Voditelj Bujice neposredno prije emitiranja emisije dobio je dokument koji je šokirao gosta. Pokazao ga je pred kamerama:

– Ovo mi je poslao odvjetnik Davorin Karačić. Iz Policijske škole ‘Josip Jović’ jučer je izbačena Zadranka E. G. djevojka rođena 1999. godine. Izrečena joj je “pedagoška mjera“ isključenja iz policijske škole zato što je, kako se navodi u obrazloženju, “glasno reproducirala pjesme pjevača Marka Perkovića Thompsona, a sve s ciljem izazivanja straha ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u etničkoj pripadnosti i vjeri, političkom ili drugom uvjerenju te nacionalnom podrijetlu, kako bi povrijedila dostojanstvo svoje kolegice…“

priznajem.hr