Naslovnica Zanimljivosti Egzotičan uzgoj iz Australije može i na visini od 900 metara u...

Egzotičan uzgoj iz Australije može i na visini od 900 metara u Tomislavgradu

I ova veljača, kako to najčešće biva, u Tomislavgradu je iznimno hladna. Na oko 900 metara nadmorske visine, uz buru, snijeg i hladnoću, ljetne i sunčane dane teško je i zamisliti. Nemoguće je stoga, složili bi se mnogi, povjerovati da u tom kraju postoji nešto egzotično. No, postoji i uspijeva i to ne samo u veljači nego u svim mjesecima kroz godinu. U ovom slučaju iza egzotičnosti kriju se papige. No, ne papige kao kućni ljubimci, nego papige koje se u Tomislavgradu uzgajaju.

„Želim papigu“, rečenica je koju je kao dječak gotovo svakodnevno izgovarao Ante Krišto – Frfa, a zahvaljujući kojoj je i sve započelo.
„Otkad znam za sebe, znam i za svoju ljubav prema papigama“, priča nam Frfa, danas vlasnik čak dvadeset pari papiga i nastavlja:

„Ja sam kao dijete doslovno patio za papigama. Osobito su mi u sjećanju ostale urezane proslave svetog Nikole Tavelića u Tomislavgradu, koje sam kao dijete obožavao jer sam svaki put imao priliku vidjeti papige. Kada su moji roditelji uvidjeli da neću prestati govoriti kako želim papigu, odlučili su mi je pokloniti.“

No, pokazalo se kako to ipak nije prolazna dječja želja. Nakon što je dobio svoju prvu papigu, ljubav je još više rasla. Kao tinejdžer od prvih samostalno zarađenih novaca kupio je još nekoliko papiga, ali ni to nije bilo dovoljno. Poželio je da njegove papige na svijet donesu vlastitu mladunčad.

„Glavno pitanje bilo je – kako? Istraživao sam i došao do vrlo jednostavnog recepta koji potiče parenje papiga, a koji je također i hrana za mladunčad. Mješavina tvrdo kuhanih jaja i petit keksa postala je moja dobitna kombinacija. Moje papige dobile su mladunčad, a mom oduševljenju nije bilo kraja“, ponosno ističe Frfa fotoreporteru ABCportala.

Mlade papige ostvarile su njegove želje, ali ljubav je ostala. Danas, njegove papige zauzimaju prostore podruma i dvorišta obiteljske kuće. Od petog mjeseca do kasne jeseni se liježu i na svijet donose nove mlade papige.

„Imam dvadeset pari papiga, odnosno dvije vrste, Tigrice koje prevladavaju i Nimfe. Leženje traje dvadeset dana nakon čega oko mjesec dana budu u gnijezdu. Godišnje, bez forsiranja, jedan par liježe mladunčad tri puta što znači kako u prosjeku kroz godinu donese minimalno dvanaest mladih.“

Frfa, također i prodaje papige, Tigrice po cijeni od 20 KM, dok Nimfe prodaje po cijeni od 40KM. Budući da ih uzgaja uglavnom iz hobija još uvijek nema osobitu zaradu. Prodajom je zadovoljan jer može pokriti troškove koje iziskuju. Njegove papige naručuju ljudi kako iz Tomislavgrada tako i iz drugih krajeva. Kao kućni ljubimci, papige su iznimno zahvalne jer ne zahtijevaju puno brige, a veselim bojama i cvrkutom itekako mogu biti opuštajuće i uveseljavajuće. Dašak Australije odakle potječu tako živi i u Tomislavgradu. Papige koje uzgaja Frfa, zbog ljetnog kaveza koji se nalazi vani, a povezan je unutrašnjim pa mogu izaći kad požele, prilagodile su se domaćoj klimi, duvanjskoj buri, hladnoći i snijegu.

„Budući da uz hobi uzgoja papiga radim i u jednom ugostiteljskom objektu, prijatelji mi često kroz šalu kažu – pusti papige, uzmi si odmor, ne shvaćajući kako su moj odmor upravo papige.“
Frfina ljubav prema papigama nije došla slučajno jer uz njih na prvom mjestu, voli i sve druge životinje, kao što ih vole i svi članovi njegove obitelji. Pa tako pored papiga kao kućne ljubimce imaju mačke, ribice,  kornjače i zečeve. No, ipak, njegove papige, primjer su kako ono što se istinski voli, ne prolazi. Započelo je u djetinjstvu, traje danas, a trajat će kaže nam i u budućnosti.

abcportal.info