Naslovnica Politika MINISTAR SIGURNOSTI BIH: Očekujemo eskalaciju problema s migrantima

MINISTAR SIGURNOSTI BIH: Očekujemo eskalaciju problema s migrantima

BiH očekuje povećan broj migranata na takozvanoj balkanskoj ruti na putu za EU, rekao je ministar sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić, dodajući da EU nije uspjela riješiti rastuću krizu.

Prošle godine, oko 25.000 migranata sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i Azije prošlo je kroz BiH u nadi da će ući u EU kroz susjednu Hrvatsku, koja je članica bloka.

Mektić je podsjetio da je oko 22.000 migranata uspješno prošlo BiH, dok je nekoliko tisuća i dalje u prihvatnim centrima.

– Očekujemo eskalaciju problema s migrantima, ne samo u BiH već i duž te rute – rekao je Mektić u intervjuu za AFP, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, informacije službenih institucija, uključujući europskih govore o tome da se oko 70.000 migranata, koliko ih je sada u Grčkoj, kreće prema zapadnoj Europi.

– To nije samo problem BiH. Mi želimo biti dio europskog rješenja, ali EU ne može da se dogovori oko rješenja. Ovim ilegalnim migracijama jednostavno je dozvoljeno da nastave – rekao je Mektić.

On je rekao da BiH, siromašna i paralizirana fragmentiranim vlastima, ne posjeduje ni ekonomski ni politički kapacitet da podrži veliki priliv migranata.

Prošle godine, EU je izdvojila oko 9,2 milijuna eura kao pomoć BiH u uspostavljanju prihvatnih centara za migrante s aktualnim kapacitetom od oko 4.500 ljudi.

Mektić je rekao da BiH razmatra ponudu Mađarske da pošalje policiju da pomogne u graničnim ophodnjama.

Dnevnik.ba