Naslovnica Crkva Preminuo don Nedjeljko Ivanov, svećenik kojeg je Crkva osudila za zlostavljanje djece

Preminuo don Nedjeljko Ivanov, svećenik kojeg je Crkva osudila za zlostavljanje djece

Nedjeljko Ivanov i Želimir Puljić

Za zlostavljanje djece osuđen je u Crkvenom procesu 2014. godine.

 

Don Nedjeljko Ivanov, bivši župnik osuđen za zlostavljanje djece u Crkvenom procesu, umro je u 79. godini života. Pokop će se obaviti na mjesnom groblju u Sutomišćici.

Pedofilska afera koja se uz njega veže, započela je 2012. godine, kad je u emisiji Danijele Trbović 8. kat gost Josip Lisica posvjedočio da ga je sad pokojni župnik zlostavljao. Iako nigdje nije spomenuo mjesto svog odrastanja niti ime svećenika, njegovo gostovanje je u bibinjskoj, ali i široj javnosti imalo veliki odjek.

Producentica emisije Maja Tokić dan poslije imala je na desetke telefonskih poziva. Neki od gledatelja zvali su da joj čestitaju, a neki od njih nisu bili toliko ljubazni. A onda je uslijedio poziv sa sasvim konkretnim prijedlogom. Javio joj se Nenad Bugarija, 39-godišnji liječnik iz bolnice u američkom Pittsburghu. On je, također, podijelio priču o zlostavljanju.

Bugarija je šest godina živio u Bibinjama, od 3. do 8. razreda osnovne škole. Išao je u srednju školu u Zagreb, u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i četiri godine bio u sjemeništu. Nakon toga otišao je na Medicinski fakultet, pa na specijalizaciju u Ameriku.

Na konferenciji za medije održanoj 2014. u Zadarskoj nadbiskupiji, predsjednik sudskog vijeća Nadbiskupije, mr. don Zdravko Katuša objavio je kako je don Nedjeljko Ivanov u Crkvenom procesu osuđen za pedofiliju.No, don Katuša nije htio precizirati koja kazna čeka svećenika pedofila kazavši kako nema ovlasti za to. Svim žrtvama koje su svjedočile u Crkvenom procesu protiv don Ivanova nadbiskup Želimir Puljić je poslao pismo, no don Katuša nije mogao reći koliko je žrtava svjedočilo protiv don Ivanova.

Doduše, Ivanov nije izbačen iz crkvenih redova; ta je odluka u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere u Vatikanu.

Obrazloženje presude je objavljeno je tada i na internetskim stranicama Nadbiskupije. Nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić i nedavno je jasno, nedvosmisleno osudio slučajeve pedofilije unutar Crkve.

 

Hercegovački portal