Naslovnica Društvo Zlatko Dalić: “Veliko hvala cijeloj Hercegovini i Bosni što dajete ogromnu podršku...

Zlatko Dalić: “Veliko hvala cijeloj Hercegovini i Bosni što dajete ogromnu podršku i što volite hrvatsku reprezentaciju!”

Veliki odaziv stanovnika Mostara i Hercegovine za promociju knjige izbornika Zlatka Dalića

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić predstavio je u Mostaru svoju knjigu ‘Rusija naših snova’ (Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu). Velika dvorana Hrvatskog Doma herceg Stjepana Kosače bila je premala za sve one koji su htjeli prisustvovati promociji koju je organizirala Matica hrvatska Mostar u sklopu Mostarskog proljeća, dana Matice hrvatske.

Kako će biti veliko zanimanje za promociju knjige organizatori su znali i unaprijed te su za sve one koji su ostali ispred Kosače, postavili veliki videozid koji je prenosio program iz dvorane.

Jubilarna 10. promocija knjige je prošla spektakularno, a na sudionicima se nije vidio nikakav umor iako su jučer knjigu predstavljali građanima Dubrovnika. Izbornik Zlatko Dalić je bio veoma sretan što se ponovno vratio u Mostar, grad u kojem je proveo dvije godine nastupajući za Velež, a svoje zadovoljstvo nisu krili ni ostali sudionici.

“Najprije lijep pozdrav svima prisutnima. Hvala Matici hrvatskoj, hvala Mostaru na pozivu, s veseljem smo došli ovdje i da se na jedan mali način zahvalimo Mostaru, cijeloj Hercegovini, Bosni i Hercegovini na podršci koju ste pružali i koju pružate hrvatskoj reprezentaciji. Zaista nam je lijepo i ugodno ovdje, a na kraju krajeva ja sam u Mostaru proveo dvije godine i vežu me lijepe uspomene za ovaj grad. Ova knjiga će biti jedan lijepi putokaz svim mlađim generacijama da vide kako se može biti dobar i uspješan ako vjeruješ, ako radiš i ako si ponizan i skroman”, kazao je izbornik Zlatko Dalić.

Trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević je kazao kako je iznimno sretan što je učenik nadmašio učitelja…

“Ja Vas srdačno pozdravljam i reći ću Vam da sam, ne samo sretan, već i uzbuđen da Vas vidim. Znam da ovdje ima dosta pravih nogometnih zaljubljenika koji su svim srcem navijali i priželjkivali veliki rezultat reprezentacije Hrvatske. Boga mi, ovaj čovjek do mene napravi rezultat veći nego što smo očekivali. I da Vam budem iskren, morate vjerovati čovjeku u ovoj dobi, učitelj je sretan kada ga učenik nadmaši. Ovaj fini, anđeoski čovjek, đavo ustvari, on me je nadmašio i učinio me jako sretnim. Sretan sam svaki put kada se mediji ne libe kazati kako je Dalić najpopularniji čovjek u Hrvatskoj. Ja sam potvrdu toga dobio na zadnjoj ‘Alki’ gdje je bila i predsjednica i kojoj se pljeskalo. Ali, kada su rekli ‘Dalić!’, to je bila jedna euforija koja potvrđuje, ono što ja bolje znam od mnogih, koliko je sud naroda i raje najmjerodavniji i najbitniji. Sve možeš prevariti, ali raju ne možeš! Tako da su oni potvrdili jednu zahvalnost za ono što je učinio u Rusiji. Ja sam veliki optimist u sportu, ali ponavljam, nisam očekivao da će netko napraviti bolje od mene. On je to učinio i Hrvatska, tako mala ponosita zemlja, je postala druga u svijetu u najpopularnijem sportu”, kazao je legendarni Ćiro.

“Vozili smo se od hotela Mostar do ovdje dva sata i mogu reći kako je Zlatko pokazao jednu veliku strpljivost da svakome izađe u susret. Nešto slično sam doživio ’98 godine kada je Ćiro došao iz Francuske s broncom. Bio sam tih dana u Međugorju s Dinamom i mogu Vam kazati kako je Ćiro tih sedam dana bio popularniji od Gospe. Silno sam zahvalan izborniku Daliću što je unatoč velikom derbiju u Splitu koji se trenutno igra, ipak odlučio doći u Mostar, Isto tako zahvaljujem treneru svih trenera, što se unatoč brojnim obvezama i putovanjima, odazvao našem pozivu”, kazao je Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske.

Osim Zlatka Dalića, Ćire Blaževića i Josipa Muselimovića, promociji u Mostaru su prisustvovali i: trener HŠK Zrinjskog Blaž Slišković, poznati sportski novinar i analitičar Anton Samovojska, te urednik knjige Mario Zorko, a svoj doprinos dobroj atmosferi dali su i Zaprešić Boysi koji su publiku podigli na noge svojim najpoznatijim hitovima, te Klapa Trebižat iz Trebižata kod Čapljine.

Od urednika Marija Zorke smo saznali i kako je “Rusija naših snova” ostvarila i veliko zanimanje ne samo u Hrvatskoj. Za prevođenje knjige zanimaju se Rusija, Japan, Kina, te mnoge azijske i europske zemlje.

Nakon promocije upriličen je i veliki vatromet, a izbornik Dalić je za svakoga pronašao vremena za fotografiranje i potpisivanje knjige.

Treba napomenuti kako je izbornik Dalić još jednom pokazao skromnost jer se odrekao svih prihoda od prodaje knjige i dao ih u humanitarnu zakladu ‘Srce Vatreno’. Upravo je ta skromnost i poniznost glavna poruka knjige ‘Rusija naših snova’. Skromnost i poniznost s kojima je osvojio srca nogometaša, kada je Hrvatska bila u ‘slobodnom padu’ i s kojima je osvojio srca svih navijača nogometne reprezentacije Hrvatske, ali i navijača cijeloga svijeta.

A, što se same knjige tiče, do detalja je napisana o događajima iz ljeta 2018. u Rusiji, od pera novinara Sportskih novosti, Dražena Antolića, te uz mnoštvo fotografija Vatrenih koji su, kako i podnaslov knjige kaže: Hrvatsku učinile najsretnijom zemljom svijeta! Cijena knjige je 25 KM, a dio prihoda ide i uhumanitarne svrhe za zakladu Srce Vatreno.

Dnevnik.ba/ T.R.