Naslovnica Gospodarstvo Hladnjače u dolini Neretve

Hladnjače u dolini Neretve

Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo inicijativu za izgradnju trinaest hladnjača za skladištenje voća i povrća, pojedinačnog kapaciteta 3.000 tona u sljedeće tri godine. Ulaganja u novu infrastrukturu za skladištenje jabuka te drugog voća i povrća omogućit će poljoprivrednicima da sa svojim proizvodima budu prisutni na tržištu tijekom cijele godine.

Ovakva odluka resornog ministarstva sa oduševljenjem je prihvaćena u dolini Neretve s obzirom na velike količine voća i povrća koje se proizvode.

Proizvođač mandarina iz doline Neretve, Neven Mataga ističe da je ovo hvale vrijedna akcija i veliki poticaj ovdašnjoj poljoprivrednoj proizvodnji.

– Neretvi nedostaje skladišnih kapaciteta i hladnjača. Međutim, kada se izgrade sa njima će trebati i netko upravljati. U udarnim sezonskim terminima dolina Neretve ima veliku proizvodnju lubenica, kupusnjača i mandarina koje je potrebno uskladištiti u odgovarajućim rashladnim komorama, pojašnjava Mataga.

Primjerice kada se bere lubenica ili kupusnjača treba je odmah sutradan prodati a ovako će moći ostati svježa nekoliko dana. Do sada je u neretvi bila prisutna isključivo proizvodnja dnevnih roba, koje je bilo nužno odmah prodati.

Proizvođači iz doline Neretve također traže da se uvezu oznake svježe robe, koja bi najdalje za 72 sata mogla biti distribuirana na tržištu-kazao je Mataga.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je poziv za javnu nabavu za izradu tipske projektne dokumentacije za izgradnju skladišno-distribucijskih centara i skladišnih centara za voće i povrće.

Voćne vrste u Hrvatskoj proizvodimo na više od 30 tisuća hektara, a ukupna proizvodnja kreće se u višegodišnjem prosjeku od oko 196 tisuća tona, od toga jabuke 77 000 tona.  Ako pogledamo skladišne kapacitete za voće i povrće vidljive su velike razlike između županija i zato su potrebni novi skladišni kapaciteti u svim voćarski i povrćarski značajnim županijama. Postojeći rashladni kapaciteti dostatni su za skladištenje oko 53 000 tona voća, a veći dio je tehnološki zastario i ne zadovoljava osnovne parametre za kvalitetno skladištenje. To znači da većina proizvedenog voća u Hrvatskoj nema prostora za adekvatno skladištenje i čuvanje. Zbog toga Ministarstvo poljoprivrede pokreće program izgradnje infrastrukture za prijem i trženje poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća.

Kako doznajemo kroz ovaj program bit će izgrađeno sedam skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, svaki kapaciteta 5.000 tona, od čega 3.000 tona za voće i 2.000 tona za povrće te 13 skladišnih centara za voće i povrće, pojedinačnog kapaciteta 3.000 tona u sljedeće tri godine. Ulaganja u novu infrastrukturu za skladištenje jabuka te drugog voća i povrća omogućit će poljoprivrednicima da sa svojim proizvodima budu prisutni na tržištu tijekom cijele godine što će pozitivno utjecati na povećanje njihova dohotka.

– Želimo pomoći našim voćarima i povrćarima koliko možemo te izgraditi hladnjače koje će biti prostor za skladištenje i distribuciju voća i povrća, što će im omogućiti da svoje proizvode prodaju kada je najveća potražnja i kada mogu ostvariti najveću cijenu, kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Prema projektnoj dokumentaciji svaki skladišni centar za voće i povrće sastojat će se od 24 komore, a svaka će biti kapaciteta 125 tona. Točne lokacije za izgradnju odredit će se u dogovoru sa županijama, a zbog smanjenja ukupnog troška projektiranja, kao i nabavke opreme cilj je izraditi tipski glavni i izvedbeni projekt koji bi u konkretnim slučajevima trebalo prilagoditi odabranim lokacijama u pogledu temeljenja, manipulativnih i parkirališnih površina te priključaka na komunalnu infrastrukturu.

Od 13 skladišnih centara, deset centara imat će kapacitet od 2.250 tona voća i 750 tona povrća, a preostala tri 750 tona voća i 2.250 tona povrća. Skladišno-distribucijski centri imat će sortirnicu, pakirnicu, laboratorij za praćenje kontrole kvalitete, upravne i pomoćne prostorije. Adekvatno skladištenje omogućuje zaštitu i očuvanje fizioloških i nutritivnih vrijednosti voća i povrća od trenutka berbe do plasmana na tržište. Očuvanje kvalitete voća i povrća odgovarajućim skladištenjem doprinosi efikasnijem plasmanu na tržište i konkurentnosti proizvođača.