Naslovnica Društvo POSUŠJE: Prave kilogram meda po glavi stanovnika: Uskoro i pčelinji otrov

POSUŠJE: Prave kilogram meda po glavi stanovnika: Uskoro i pčelinji otrov

Posuški pčelari uglavnom proizvode med koji je iznimno kvalitetan, te se hvale činjenicom da na tom području imaju nezagađen okoliš..

 

Predsjednik udruge “Iva” iz Posušja Ivan Milićević pčelarstvom se bavi posljednjih devet godina. Upoznao se sa ovim sektorom vodeći programe razvoja. Pčele su postale njegov hobi, a iz toga se se rodila strast i želja da širi pčelarstvo u svom kraju, prenosi ERO.tel.

-Upoznavši pčelarstvo, strastveno sam ga zavolio. Zbog drugih profesionalnih obaveza držim se stacionaronog pčelarstva, ali veliki dio svog vremena provodim radeći na tome da osnažimo pčelarsku zajednicu u Posušju. Razvio sam zaštićenu inovaciju trajne osnove za saće, te nastojim dati svoj doprinos kroz tim naše udruge koji se širi i raste – kazao je Milićević.

Udruga pčelara “Iva” utemeljena je prije dvadeset godina, a sa tadašnjih 14 pčelara danas je porasla na 44 aktivna člana od kojih je pet žena, s 2.700 košnica. Posuški pčelari proizvode godišnje u prosjeku kilu meda po glavi stanovnika, a kažu da nemaju problem plasmana svojih proizvoda, priopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II .

-Prisutan je nedostatak meda u dovoljnoj količini za potrebe lokalnog tržišta i osjeća se da proizvedene količine nisu dostatne jer je potražnja za oko 50 posto veća od ponude. Zbog toga vrijedi raditi na unapređenju – navodi Milićević.

U udruzi su ponosni na realizirane projekte razvoja i popularizacije pčelarstva, a posljednje aktivnosti realizirane kroz potporu USAID/Sweden FARMA II projekta osigurale su novih 600 košnica i suvremenu pčelarsku opremu.

Milićević naglašava da je podignuta razina pčelarenja i kreiranja novih pčelarskih proizvoda, a pogotovo su ponosni na više mladih pčelara koji su kroz ovaj projekt dobili snažnu stručnu i tehnološku podršku.

-Nabavili smo suvremenu opremu za proizvodnju pčelinjeg otrova koja je također korisna za podmlađivanje. Testna proizvodnja je više nego ohrabrujuća i jako smo zadovoljni sa rezultatima ove proizvodnje. Predstoji nam da uspostavimo izvozni plasman ovog proizvoda koji je, nadamo se jedan od ključnih pčelarskih proizvoda na kojem će se bazirati buduća pčelarska poslovna samoodrživost i kvalitetna profitabilnost – dodao je Milićević.

Posuški pčelari uglavnom proizvode med koji je iznimno kvalitetan, te se hvale činjenicom da na tom području imaju nezagađen okoliš iznimno bogat cvjetnom medonosnom florom, koja daje vrlo kvalitetan nektar od kojeg pčele proizvode med.

-USAID/Sweden FARMA II nam je značajno pomogao na više razina, a pogotovo u edukacijama o tržišnom nastupu, o dizajnu pčelarskih proizvoda, o nastupu na tržište, o samozapošljavanju i profesionalizaciji pčelarstva, u nabavci najsuvremenije pčelarske opreme u cilju podizanja konkurentnost, o promociji pčelarske djelatnosti i pčelarskih proizvoda. Također smo upoznali i druge kolege pčelare iz drugih dijelova BiH kao i njihova iskustva u pčelarenju. Ono što je najvažnije, zajedno radimo na dugoročnom podizanju svijesti o pčelama i pčelarstvu – zaključio je Milićević.