Naslovnica Crna Kronika Čapljincu 4 godine zatvora za pronevjeru u službi

Čapljincu 4 godine zatvora za pronevjeru u službi

Po optužnici Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u Mostaru, nakon što su tužitelj i optuženik sa svojim braniteljem sklopili Nagodbu o priznanju krivnje, koju je sud prihvatio, Županijski sud u Mostaru je dana 23.05.2019. godine proglasio krivim Antu Blaževića (1962.) iz Čapljine, zbog kaznenog djela Pronevjere u službi i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine, priopćeno je u srijedu iz Tužiteljstva HNŽ-a. Inače, Županijsko tužiteljstvo u Mostaru podiglo je optužnicu protiv Ante Blaževića stavljajući mu na teret da je u vremenskom razdoblju od 1. svibnja 2005. godine do 31. prosinca 2014. godine u Čapljini, radeći na poslovima direktora u poduzeću ”E…” d.o.o. Čapljina, iskorištavanjem svog položaja i ovlasti, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi.

Isti je prisvojio novac koji mu je bio povjeren na radu u navedenom poduzeću, na način da je kao jedini ovlašteni potpisnik za raspolaganje novcem na računima kod banki podizao novac i istim raspolagao, te vršio uvid u izvode pravne osobe koje su banke redovito sačinjavale i dostavljale kada je bilo promjena bilo da se radi o uplatama ili isplatama, nakon čega bi sačinjavao, po formi identične bankarske izvode na kojima bi svjesno ispravljao stavke sa bankarskih izvoda, navode iz Tužiteljstva. Blažević je tako kroz duže vremensko razdoblje pribavio protupravnu imovinsku korist, a oštetio poduzeće ”E…” d.o.o. Čapljina za iznos od 615.075,50 KM.

Također, po pravomoćnosti presude optuženi je obvezan nadoknaditi štetu oštećenom poduzeću ‘’E…’’ d.o.o. Čapljina u iznosu od 615.075,50 KM te je, tvrde, obvezan platiti i troškove kaznenog postupka. Budući da je u konkretnom slučaju zaključena Nagodba o priznanju krivnje, na ovakvu odluku suda o kaznenopravnoj sankciji stranke nemaju pravo žalbe, priopćeno je iz Tužiteljstva HNŽ-a.

Đaka City