Naslovnica Zanimljivosti Ekipa majstora iz Širokog Brijega od ‘starih kanta’ prave oldtimere

Ekipa majstora iz Širokog Brijega od ‘starih kanta’ prave oldtimere

Dragi čitatelji danas vam donosimo fotoreportažu o ekipi koja svojim majstorstvom pomalo radi čuda. Oni su osnivači i radnici tvrtke Auto Klasik iz Širokog Brijega i njihovi radni zadaci su doslovce od starih ‘kanta’ napraviti limuzine vrijedne u pravilu više od 100 000 pa i 200 000 eura.

Četvorica prijatelja i susjeda (Kićo, Jure, Damir i Dado) iz mjesta Turčinovići kod Širokog Brijega su pravi zaljubljenici u automobile već od malih nogu pa su zajedno sad već davne 99-e počeli raditi mehaniku i limariju na automobilima u svojoj vlastitoj radionici koja je na samom početku bila skromnijih dimenzija u odnosu na ovu koju imaju danas. Kao vrsni majstori vrlo brzo su dobili ponudu za restauracijom oldtimera i prihvatili su izazov vjerujući kako su dorasli takvim poslovima.

Uživali smo u posjeti ovim momcima koji su nam pokušali pokazati što je sve potrebno uraditi da se jedna stara auto olupina pretvori u skupocjenu oldtimer limuzinu . Iz njihove fotoarhive se da vidjeti da vozila koja im dolaze u radnju na restauraciju su u katastrofalnom stanju a iz radnje izlaze kao potpuno novi i uglađeni oldtimeri od kojih su neki vrijedni doslovce i 220 000 eura, piše ABCportal.info.
-U našoj radnji smo uradili pedesetak potpunih restauracija starih vozila iz Europe, najviše iz Njemačke. Sadašnji vlasnici tih automobila su ih kupili negdje od nekih ljudi koji su ih još imali u dvorištima i odlučili ih vratiti u život. Radi se najčešće o ljudima koji su kolekcionari i zaljubljenici u oldtimere. Mi idemo po njih i na kraju ih vraćamo vlasnicima koji su presretni i zadovoljni onim što smo napravili. Uz oldtimera dobiju na stotine slika svih dijelova i radova koje uradimo kako bi se uvjerili da je sve jako dobro i profesionalno urađeno. Nikad nismo imali niti jednu malu primjedbu od naših klijenata kad je u pitanju kvaliteta odrađenog posla. Zanimljivo je da su automobili koje smo mi restaurirali na najvećem europskom sajmu oldtimera u Essenu osvojili glavnu nagradu kao najbolje urađeni oldtimeri na što smo puno ponosni- ispričao nam je Kićo koji je cijeli bićem u ovom poslu.

Bilo je ugodno slušati ove majstore dok su nam pokazivali oldtimere koji su unutra i na kojima su počeli radovi. Ostali smo fascinirani cijenama koje ovi ljepotani postižu na tržištu.
-Ovaj Porsche 911 Targa iz 72-e kad bude završen vrijedit će 220 000 eura a ovaj stari Volkswagen T1 iz 65-e godine koji je kamper vozilo, na kojem su radovi u punom jeku kroz nekoliko mjeseci na tržištu će vrijediti 120 000 eura- govore majstori dok smo razgledali radionicu i upoznavali se sa procesima restauracije oldtimera.
Doista je fascinantan spisak vozila koje su ovi momci u potpunosti vratili u vrhunsko stanje. Također je vrlo zanimljivo da su u njihovoj radnji urađeni Mercedesi koje su vozili Hitler i Tito.

Pitali smo ih ‘koliko vremena treba da se oldtimer dovede u takvo stanje’?
Neke završimo za pola godine a neke radimo i dvije godine, sve ovisi o puno toga- priča Jure i usput nam pokazuje dio radnje gdje se vrše završne faze bojenja automobila.

-Posla ima i previše, trenutno u radnji na čekanju imamo deset starih automobila koje bi trebali ‘pretvoriti’ u vrhunske oldtimere. Veliki je to posao i izazov koji nas vuče i nosi naprijed. Naš cilj je zaista postati svjetski brend kad su u pitanju restauracije oldtimera, blizu smo i sigurno ćemo u tom poslovnom naumu i uspjeti- kažu nam ovi vrijedni majstori koji u stvarnosti žive svoj san s poslom koji vole i rade sa velikom ljubavlju i znanjem.

Zanimljivo je spomenuti da su ovi majstori prije nekog vremena željeli kupiti jednog starog Porschea preko ‘Beverly Hills Old timers’, najpoznatije svjetske web stranice koja se bavi prodajom oldtimera, gdje su u komunikaciji doznali da ih stranica poznaje i prati sve ono što su napravili.

Naravno, majstori rade i ‘normalne’ automobile, dobro su organizirani i imaju odličnu radionicu. Nama je izuzetno drago što smo ih posjetili kako bi vas dragi čitatelji upoznali sa ovom super majstorskom ekipom koja je sami vrh u ovom poslu u našoj regiji ali i puno puno šire.

I evo dok završavamo ovu priču stigla je informacija da je u Porscheovom servisu u Stuttgartu ovaj sivi Porsche na slikama dobio klasifikaciju restauracije broj 1 što u prijevodu znači vrh restauracije a Porscheovi stručnjaci su ovog ljepotana procijenili na 150 000 eura, što je još jedno veliko priznanje za ovu majstorsku ekipu koja nastavlja u istom ritmu.

 

ABC PORTAL