Naslovnica Crkva Tomislavgrad: Blagoslovljen grob i položeni zemni ostaci trojice franjevaca iz 18. stoljeća

Tomislavgrad: Blagoslovljen grob i položeni zemni ostaci trojice franjevaca iz 18. stoljeća

U Mandinu Selu je danas blagoslovljena nova fratarska grobnica i obavljen obred polaganja zemnih ostataka trojice franjevaca iz 18. stoljeća: dvojice tadašnjih duvanjskih župnika fra Martina Gabrića iz Dobretića (u. 1745.) i fra Ambrozija Borića iz Kreševa (u. 1754.) i  fra Luke Markotića iz Vrgorca (u. 1768.), iz imotskoga samostana.

Prije samih obreda fra Robert Jolić je objasnio otkud fratarske grobnice u Mandinu Selu. Naglasio je kako je drevna duvanjska župa obuhvaćala cijelo Duvanjsko polje, s Roškim Polje i Vinicom sve do Rakitna s Drežnicom i kako je tadašnji duvanjski župnik baš na ovome mjestu od 1745./1750 do 1770. imao malu župnu kuću. Naglasio je kako u starom  fratarskom nekrologiju postoje njihova imena, da su umrli u Duvnu a  za fra Luka Markotića izričito piše da je umro kod župnika u Mandinu Selu.

Liturgijski obred blagoslova fratarske grobnice i obreda polaganja zemnih ostataka trojice franjevaca slavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Miljenko Šteko.

Župnik fra Stjepan Martinović je kratko zahvalio svima koji su pomogli izgradnju nove fratarske grobnice, a posebice obitelji Vukadin, vlasnicima ovoga zemljišta.

Potom je u 18 sati u župnoj crkvi u Kongori slavljena sveta misa. Slavio ju je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. U svojoj propovijedi naglasio je kako su sva trojica ovih franjevaca u teškim vremenima bili vjerni Bogu i svome narodu te kako ga ga raduje što je otkriće i obnova njihovih grobova pod strane duvanjskih fratara odraz jedne vjekovne bliskosti i višestoljentog bratstva bosanskih i hercegovačkih franjevaca.

Naglasimo kako je na svim ovim obredima sudjelovao i fra Zoran Kutleša, zamjenika franjevačkoga provincijala provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita.