Naslovnica Crkva Tomislavgrad: Proslava sv. Nikole Tavelića

Tomislavgrad: Proslava sv. Nikole Tavelića

Svečanom procesijom tomislavgradskim ulicama, uz litanije svetome Nikoli, danas je započela središnja proslava Dana svetoga Nikole Tavelića. Na početku misnoga slavlja riječi dobrodošlice okupljenome puku, hodočasnicima, nazočnim svećenicima i na poseban način današnjemu propovjedniku fra Jozi Marinčiću, provincijalu Bosne Srebrene, uputio je župnik fra Slaven Brekalo. U svojoj nadahnutoj homiliji fra Jozo je govorio o sreći kojoj teže svi ljudi, ali je rijetki u punini dostižu ističući kako se uzrok prave sreće krije u vjeri i molitvi.

 

Sreća nije materijalne prirode jer čovjek nije materijalno biće stoga može ostvariti materijalno bogatstvo, biti izuzetno uspješan u svome poslu, a iznutra ostati prazan- upozorio je današnji propovjednik napominjući kako je čovjek i duhovno biće.
Kriza današnjega kršćanstva, kriza obitelji krije se u nedostatku molitve. Kada se isprazne akumulatori našega života, kada izgubimo radost i vedrinu molitvom se trebamo povezati s Bogom koji nam jedini može dati sve ono što nam je za život potrebno – kazao je fra Jozo Marinčić.
Po završetku misnoga slavlja okupljenima se obratio i gvardijan duvanjski, fra Sretan Ćurčić. On se srdačno zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali u ovoj bogatoj  duhovno – kulturnoj manifestaciji kroz proteklih deset dana koliko je trajala.

Bog nas nije stvorio da kukamo, da kritiziramo kako nitko i ništa ne valja. Stoga očistimo svoje poglede, počistimo ispred svoga praga i učinimo ovaj svijet ljepšim – kazao je duvanjski gvardijan te pozvao na narodno veselje uz tradicionalnu glazbu večeras na Trgu gange i hajdučke družine u našemu gradu.

 

Tomislavcity