Naslovnica Zanimljivosti TKO SU RANJENI U AFGANISTANU? Vojnici iz Sesveta i Slavonije, najmlađi je...

TKO SU RANJENI U AFGANISTANU? Vojnici iz Sesveta i Slavonije, najmlađi je kritično

U napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u utorak ujutro ozlijeđena su tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u životnoj opasnosti.

Nakon što je ministar obrane Damir Krstičević objavio da su u napadu bombaša samoubojice ranjena tri hrvatska vojnika u Afganistanu, iz MORH-a su poručili da je riječ o dva skupnika i jednom desetniku.

Radi se o mladim ljudima. Najteže ozlijeđeni hrvatski vojnik koji je zadobio ozljedu glave i koji je u životnoj opasnosti je 1992. godište. Inače je iz Sesveta, a u sustavu Hrvatske vojske je pet godina, a ovo mu je prva međunarodna misija.

Druga dvojica stradalih vojnika su iz Osijeka i Vinkovaca. Jedan od njih je 1987. godište i u sustavu Hrvatske vojske je već 12 godina, a treći stradali vojnik je također 1992. godište, a on je u sustavu HV-a također 5 godina rekao je ministar Krstičević.

Jedan od ranjenih vojnika je inače iz Osijeka, drugi je iz Vinkovaca, a treći iz Sesveta. U MORH-u su istaknuli da su sva trojica prošli svu potrebnu obuku za operacije u kojima sudjeluju u Afganistanu te su imali svu propisanu i zaštitnu opremu.

Dvojica teško ozlijeđenih vojnika odmah su zračnim putem transportirani u najvišu medicinsku ustanovu u blizini, a treći, također ozlijeđen, no ne i životno ugrožen, ostao je u obližnjem kampu gdje mu se pruža sva potrebna medicinska pomoć.

Brigadni general Krešimir Tuškan rekao je da su ozlijeđeni vojnici pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga Hrvatske vojske koje u Afganistanu djeluju u sastavu Specijalnih snaga NATO-a u – Special operation advisory group pod britanskim vodstvom.

Njihova je zadaća savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju – odnosno savjetovati menadžment afganistanskog središta za specijalnu policiju.

Najteže ozlijeđeni vojnik ima ozljede glave. Drugi teško ozlijeđeni ima slomljenu bedrenu kost, a treći je zadobio ozljede ruke.

Nakon što ih se zbrine na licu mjesta, vidjet će se kada će biti spremni za povratak u Hrvatsku, rekao je general Boris Zdilar.

Obitelji ozljeđenih vojnika su obaviještene o ovim događajima, a ministar Krstičević je istaknuo da odmah ide u posjet obitelji najteže stradalog vojnika.

Hina