Naslovnica Crna Kronika “Kćer su mi ubili na TV-u i Youtube to svaki dan vrti”

“Kćer su mi ubili na TV-u i Youtube to svaki dan vrti”

Poludjeli ubojica ubio je moju 24-godišnju kći, novinarku Alison Parker, u eteru javne televizije na ljeto 2015. godine. Uništio je mladi život i zauvijek promijenio moj.

U dubinama svoje tuge zakleo sam se da ću odati počast Alison na najbolji mogući način koji mogu smisliti. Moja supruga Barbara i ja krenuli smo s neprofitnom grupom koja financira umjetničke programe za siromašnu djecu u jugozapadnoj Virginiji, i postao sam advokat za smislenu reformu zakona o nošenju oružja, piše Andy Parker, otac ubijene novinarke za Washington Post.

Slomljeni otac je u nastavku svog teksta opisao kako se od tragične smrti svoje kćeri bori za strogu kontrolu oružja, ali i kako je suočen s još bizarnijom borbom i to onom s Youtubeom i Googleom. Naime, unatoč tomu što obje kompanije imaju snažna pravila o objavama neprimjerenog sadržaja, ubojstvo Alison Parker, koje se dogodilo u uživo emisiji na televiziji dok je uzimala izjavu na cesti još uvijek je dostupno na Youtubeu.

Dok je Alison razgovarala sa svojom sugovornicom, ubojica je hladnokrvno prišao objema, uperio pištolj prema Alison, a kako se sve odigralo velikom brzinom, cijeli čin je uživo prikazan na televiziji i otada je taj video dostupan i na Youtubeu.

“Moj cilj je je bio, i još uvijek je, ne dati nestabilnim i opasnim ljudima oružje s kojim bilo kome mogu nauditi. Radi toga postao sam neprijatelj mnogima, pišu mi čak i oni koji tvrde da je Alisonina smrt bila dio neke dijabolične urote da se njima oduzme njihovo oružje. Od snimki smrti moje kćeri montirali su svakakve gnjusnosti koje preplavljuju internet”, napisao je njezin otac Andy.
Mržnja koju pojedinci sipaju prema obitelji je nepodnošljiva, a ono što je dodatno razljutilo njenog oca je to što preporučeni algoritmi za YouTube i Google pojačavaju i guraju te teorije zavjere.
“Shvatio sam to kada sam upisao “For Alison”, ime naše neprofitne organizacije, u Google. Pretraga mi je vratila jedan od ovih videa gdje se nas naziva urotnicima i lažljivcima. Onda sam guglao ime naše kćeri, što me odvelo niz stotine stranice odvratnog sadržaja. Jedna stranica kaže kako je Alison napravila plastične operacije i živi u Izraelu”, nastavlja njen otac.

Ogorčen je na Goolge koji sa svojim algoritmima potiče teorije zavjera o svojoj kćeri, čiji su kreatori razni bolesnici, inače potpuno nepoznati obitelji.

Ovo društvo ne može tolerirati da teoretičari zavjere maltretiraju privatne građane. A Google ne bi trebao imati mehanizme gdje na takvom sadržaju zarađuje.
“YouTube je najavio kako će pokušati “sabiti” sadržaj rubnih društvenih pojava, poput videa o ravnoj zemlji, no iz mog dosadašnjeg iskustva bojim se kako to neće biti niti uspješno niti dovoljno. Od Alisonine smrti molim obje kompanije da maknu videe smrti moje kćeri kao i sadržaj teorija zavjera. Od tada sam naučio da niti im je politika jasna niti konzistentna. Micanje videa, i kad krše pravila, događa se ad hoc. Najgore od svega, stalno se iz početka traumatiziram. Google je na mene prebacio obvezu obilježavanja takvog sadržaja te dokazivanja zašto je loše”, nastavlja Andy Parker.

Kao kompanija koja ima virtualno monopol na preglede na internetu, Google ima dužnost zaštititi privatne građane. U tom smislu, potpuno su promašili.
“Internet je medij slobode govora koji se stalno razvija i važno je da se radi na tome da ona bude sigurno mjesto za sve ljude da podijele svoje ideje i da ih se čuje. Za sva nevjerojatna tehnička dostignuća koja je Google uveo, a jest, tvrtka je pokrenula i mračnu mrežu dezinformacija koje se skrivaju na vidljivom mjestu. Možda mislite da je gubitak djeteta u televizijskom, hladnokrvnom ubojstvu najgora stvar koju roditelj može doživjeti. Ali Google dopušta da snimke tog užasnog trenutka ožive našu noćnu moru. Tragično, znamo da nećemo biti posljednji koji trpe ovu bol”, istaknuo je Parker.