Naslovnica Crkva Nadbiskup Hoser: Sveti Otac je otvorio velika vrata za ulazak u Međugorje

Nadbiskup Hoser: Sveti Otac je otvorio velika vrata za ulazak u Međugorje

Medjugorje, BiH, 170419. Nadbiskup Henryk Hoser, Papin vizitator za Medjugorje. Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Pred početak 30. Mladifesta, nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje i fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje, održali su konferenciju za novinare na kojoj su govorili o posebnosti Mladifesta i posebnosti cijele župe u kojoj se Mladifest održava trideset godina.

 

U godišnjem životu Međugorja, dakle tijekom godine, Festival mladih ima najsnažnije značenje jer okupi najveći broj hodočasnika. Značajan je i zbog toga što su ti hodočasnici mladi, a oni označavaju našu budućnost, budućnost našeg svijeta, boljeg svijeta i bolje budućnosti. Mladi su naša nada. Ove godine je 30. Mladifest. Ovaj susret je značajan jer stavlja u službu sve ljudske sposobnosti svih onih ljudi koji ovdje rade i djeluju – kazao je na početku konferencije nadbiskup Hoser.

U nastavku svog obraćanja nadbiskup Hoser kazao je kako je Međugorje jedna jednostavna župa, ali i župa koju posjećuju hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Tijekom cijele godine hodočasnici dolaze u Međugorje. Dolaze sa svih kontinenata i iz oko 80-ak zemalja. S materijalnog stajališta Međugorje nije ništa posebno. Međugorje pruža posve prirodni pejzaž, ali događa se da se okupljaju hodočasnici koji dolaze sa svih strana svijeta noseći u sebi posve različite situacije,a ovdje pronalaze zajedništvo. Ovdje otkrivaju da su svi sinovi i kćeri jednoga Oca. Otkrivaju da su svi sinovi i kćeri iste Majke i svi smo pod djelovanjem Duha Svetoga. Taj fenomen ćete vidjeti tijekom Festivala mladih – pojasnio je nadbiskup Hoser i nastavio svoj osvrt na trenutno stanje u Međugorju, župi u kojoj hodočasnici otkrivaju duhovnu dimenziju života.

Nadbiskup Hoser je ponovio kako je duhovni program u Međugorju posebno bogat i naglasio fenomen ispovjedi, ali i klanjanja, veliki broj redovničkih i svećeničkih zvanja (oko 800 osoba zaređenih od početka fenomena Međugorja koji se odvija 38 godina), kao i tri točke „svetog trokuta“ u Međugorju: crkvu, Brdo ukazanja i Križevac.

Odgovarajući na pitanje novinara, nadbiskup Hoser se osvrnuo i na novu evangelizaciju u Međugorju kazavši:

Svakako smo u jednoj novoj dinamici nove evangelizacije. Osobno i intimno sam uvjeren da Međugorje nudi novi model nove evangelizacije. Međugorje nije pod izravnom paskom Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, nego je pod brigom Državnog tajništva Svete Stolice. U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana upravo smo tome svjedoci, a to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulazak u Međugorje.

Na konferenciji za novinare, fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje predstavio je program i geslo 30. Mladifesta.

Velika je radost što ove godine 30. put slavimo Mladifest i zato što je s nama naš nadbiskup Henryk Hoser, kao i ostali naši pastir: kardinali, nadbiskupi i biskupi – kazao je fra Marinko Šakota i nabrojao kardinale, nadbiskupe i biskupe koji će sudjelovati u programu 30. Mladifesta.

 

Čitluk.ba