Naslovnica Zanimljivosti ŠTETI LI “PROPUH” ZDRAVLJU? Strah od strujanja zraka koji postoji u Hrvata

ŠTETI LI “PROPUH” ZDRAVLJU? Strah od strujanja zraka koji postoji u Hrvata

Propuh je imenica koju rječnik definira kao strujanje zraka koje prolazi kroz dva nasuprotna otvora, a glagol propuhati znači puhanjem pročistiti nešto ili nekoga izložiti vjetru i uzrokovati zdravstvene tegobe.

 

Upravo definicija koja propuhu pripisuje zdravstvene tegobe čini se da je najuobičajenija u hrvatskom društvu. Narodna je predaja da povjetarac (umjetno stvoren otvaranjem nasuprotnih otvora) ili hladan vjetar za oblačna dana može uzrokovati brojne bolesti.

Propuh je odgovoran za sve – od glavobolja i prehlada, preko bolova u mišićima do infekcija, tvrdi hrvatski zet američkog podrijetla Cody McClain Brown. Iako uzročno-posljedična veza između propuha (povjetarca) i raznih oboljenja nije znanstveno dokazana, teško je narod razuvjeriti. Hrvati su jedan od rijetkih naroda koji se boji propuha jer stranci ne poznaju taj pojam, a komi da ga se boje.

Kolege s HRT-a prije četiri godine napravili su reportažu koja cijelu ovu priču detaljno pojašnjava na slikovit i pomalo šaljiv način. Video možete pogledati u nastavku.