Naslovnica Društvo Za opremu djeteta za školu potrebno između 300 i 600 KM

Za opremu djeteta za školu potrebno između 300 i 600 KM

Početak školske godine se bliži, a roditelji će i ove godine morati izdvojiti velike iznose novca kako bi opremili svoje školarce. Ovisno o tome u koji razred upisujete dijete, bit će vam potrebno između 300 KM i 600 KM.

 

Knjižare su već nabavile potrebne udžbenike prema popisima osnovnih škola koji su objavljeni tijekom prethodnog i ovog mjeseca. Ističu kako su i ove godine imali problema jer svaka škola radi po drugom programu, piše Klix.ba.

“Nema odstupanja cijena u odnosu na prošlu godinu i cijena udžbenika se kreće od 10 KM do 20 KM za osnovnu školu, dok su za srednju od 11,90 KM do 30-40 KM. Skuplji udžbenici podrazumijevaju i radne bilježnice kao za predmet engleski jezik i sl. Potražnje već ima. U prosjeku roditelji izdvoje između 150 i 170 KM za udžbenike”, kazala je za Klix Nađa Tihić, iz Svjetlostkomerca.

“Nema nikakvih promjena jer zakon o udžbenicima još nije na snazi i nemamo osnovan institut koji će se baviti ovim problemom. Svaka škola radi po svom programu i bira udžbenike, što otežava roditeljima”, kazao je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SŽ Saudin Sivro. Ovaj Sindikat je i dalje stava kako udžbenici trebaju biti besplatni za svu djecu u osnovnim školama, jer je ona po zakonu i obvezna.

“Novca za to ima u proračunu, ali ranije nije bilo političke volje da se to realizira. Imamo pozitivno iskustvo iz Zagreba gdje je gradonačelnik Milan Bandić to davno uradio i svi učenici imaju besplatne udžbenike. Očekujemo od gradonačelnika Abdulaha Skake, premijera Edina Forte i načelnika svih općina da osiguraju to i učenicima u Sarajevskoj županiji”, istaknuo je Sivro.

Godinama su nadležni isticali kako je obrazovanje u BiH besplatno, no u realnosti to baš i nije tako. Roditelji trebaju izdvojiti između 300 i 600 KM za udžbenike, ruksak, bilježnice, pribor za likovno, pribor za tjelesni odgoj, odjeću, obuću i druga pomagala.

Sivro ističe kako je to sve udar na džep roditelja. Kućni proračuni koji ne prihoduju više od 2.000 KM posebno to osjete, jer ne mogu sve nabaviti. S obzirom na situaciju, imat ćemo socijalne razlike koje nećemo moći premostiti”, kazao je Sivro.

 

Hercegovački portal