Naslovnica Društvo Objavljena snimka policije BiH koja u kolonama vodi migrante. MUP RH: Zabrinuti...

Objavljena snimka policije BiH koja u kolonama vodi migrante. MUP RH: Zabrinuti smo

Pojavila se snimka na kojoj bosanskohercegovačka policija prati migrante koji u koloni hodaju cestom.

Snimku je objavio Dnevnik Nove TV, kako tvrde, snimljena je prije nekoliko dana nedaleko od Bihaća, a bosanskohercegovački policajci migrante organizirano vode prema kampu samo šest kilometara udaljenom od hrvatske granice.

Šef MUP-ove uprave za granicu Zoran Ničeto za Novu TV je rekao da ga ovo ne iznenađuje, ali da ga plaši.

MUP-ov šef granice: Vrlo smo zabrinuti

“Vrlo smo zabrinuti ovom snimkom, a čujemo da ima još takvih snimki i događaja gdje se grupe od po stotinjak ilegalnih migranata organizirano od strane policije de facto protjeruju u Hrvatsku, odnosno stavljaju u taj improvizirani kamp koji je van svih humanitarnih standarda”, kaže Zoran Ničeto, načelnik Uprave za granicu.

Kamp se nalazi u Vučjaku nadomak Bihaća, od hrvatske granice udaljenom oko 6 kilometara. Nekad je ondje bilo odlagalište otpada.

Prije nešto više od dva mjeseca vlasti BiH su ga pretvorile u kamp za migrante. U šatorima usred šume spava oko 700 ljudi. Procjena je da ih je u okolici dvaput više. Riješen im je sanitarni čvor, nemaju struju, a voda se dovozi cisternama.

Brigu o njima dosad su vodili samo volonteri Crvenog križa. Obroci koje dobiju često nisu dovoljni.

“Migranti na sve načine pokušavaju prijeći granicu”

“Uvjeti u samom kampu nisu dobri. Nastojimo ih osigurati sa svim onim da bi se osjećali dobro”, kaže Selam Midžić iz Crvenog križa u Bihaću.

“Migranti u kampu ne ostaju. Preko noći na sve moguće načine pokušavaju prijeći granicu. Iako i na ovom području imaju zajedničke patrole, BiH Hrvatskoj radi probleme”, tvrdi sugovornik Nove TV.

“Razumijemo da kanton ima problema s tolikim brojem ljudi, međutim, taj pritisak na naše granice je potpuno nedopustiv. Zabrinuti smo biranjem lokacija za smještaj migranata neposredno uz granicu; Hrvatska kao članica EU-a uplaćuje BiH za njihov smještaj, za humanitarni aspekt tih migranata, a da ti ljudi bivaju – nesmješteni”, kazao je MUP-ov šef za granicu Ničeto, dok službeno Sarajevo Novoj TV nije komentiralo snimku te sigurnosna i humanitarna pitanja vezana uz kamp Vučjak.