Naslovnica Politika Protuvladin prosvjed u Hong Kongu: Na ulicama 1,7 milijuna ljudi

Protuvladin prosvjed u Hong Kongu: Na ulicama 1,7 milijuna ljudi

Protuvladin prosvjed u Hong Kongu u nedjelju je privukao više od 1,7 milijuna sudionika, tvrdi organizator, a prenosi njemačka agencija dpa, što ga čini najvećim dosad održanim demonstracijama nakon onih 1. srpnja.

Bio je to drugi najveći skup od početka održavanja prosvjeda 9. lipnja, te jedan od najvećih otkad se Hong Kong vratio u kineske ruke 1997. godine. Velik broj ljudi izašao je na ulice usprkos kiši i policijskoj zabrani okupljanja, a prosvjed je prošao mirno, prenosi Reuters.

Wong Yik Mo, čelnik koalicije prodemokratskih skupina, istaknuo je da su se prosvjedi koji su započeli zbog kontroverznog zakona kojim bi se omogućilo izručenje u Kinu sada pretvorili u pokret protiv “represije na kineski način… koju već provodi policija u Hong Kongu”, prenosi dpa.

“Od aktivista na prvoj crti, do onih u domu za starije i nemoćne i u javnom stanovanju, stanovnici Hong Konga suočili su se s policijskom brutalnošću u obliku suzavca i gumenih metaka koje koriste da bi nas potjerali i uhitili”, istaknuo je.

“Trpili smo i neselektivne napade organiziranih kriminalnih bandi. Stanovnici Hong Konga su iznimno bijesni i osuđuju djelovanje vlade i policije”, zaključio je.

Veliki odaziv prosvjednika u nedjelju pokazuje da pokret i dalje ima veliku podršku unatoč ružnim scenama koje su se dogodile prošli tjedan kad su demonstracije održane u gradskoj zračnoj luci. Dio aktivista se ispričao zbog toga, piše Reuters, prenosi Hina.

Prosvjednici su tada zaustavili gotovo tisuću letova i pritvorili dvojicu muškaraca za koje su vjerovali da su simpatizeri vlade, zbog čega ih je Peking nazvao teroristima.

“Svima govore da izazivamo nemire. Današnji skup je svima pokazao da to ne činimo”, kazao je 23-godišnji Chris koji radi u marketingu, a na prosvjed je stigao obučen potpuno u crno, sa šalom koji mu je prekrio lice.

“To ne znači da ćemo se prestati boriti. Učinit ćemo sve što je potrebno da pobijedimo, no danas ćemo odmoriti, a potom ćemo se preispitati”, prenosi Reuters.

Jedan prosvjednik je na skupu vikao na ostale koji su se rugali policiji: “Danas je miroljubiv skup. Ne padajte u zamku, svijet nas gleda”.

Prosvjedi u toj bivšoj britanskoj koloniji krenuli su 9. lipnja zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjedi i dalje traju radi zabrinutosti zbog sve veće erozije sloboda garantiranih formulom “jedna država, dva sustava” koja je stupila na snagu nakon što je Hong Kong 1997. vraćen Kini.

Protuvladini prosvjedi jedan su od najvećih izazova za kineskog predsjednika Xija Jinpinga od njegovog stupanja na vlast 2012. godine. Komunistička partija se priprema za obilježavanje 70. godišnjice osnutka Narodne Republike 1. listopada, pa se kriza u Hong Kongu događa u osjetljivom razdoblju.

Peking za prosvjede optužuje druge zemlje poput Sjedinjenih Država, a videosnimke vježbi kineskih paravojski na stadionu u Shenzhenu, gradu pored Hong Konga, pokazuje da nije isključena ni intervencija vojske.

Dnevnik.ba