Naslovnica Crna Kronika Užas u Njemačkoj: Muškarac u komi nakon što je pojeo ribu

Užas u Njemačkoj: Muškarac u komi nakon što je pojeo ribu

Muškarac iz okruga Lippe u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji konzumirao je sušenu ribu koju je kupio u jednoj trgovini a koja je zaražena bakterijom te je pao u komu. Liječnici mu se bore za život, javljaju njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

Ozean Fischgroßhandel, veliki proizvođač sušene ribe u Njemačkoj koji ima veleprodaju u njemačkom Ostercappelnu upozorava kupce da ne konzumiraju pakiranja sušene ribe s popisa kojeg su objavili a za koja se sumnja da su zaražena.

Plötze (rutilus rutilus); sušena i soljena, datum isteka roka 12.11.2019
Plötze (rutilus rutilus); sušena i soljena, datum isteka roka 5.3.2020
Karausche (Carssius Gibelio) sušena i soljena, datum isteka roka 27.5.2020
Flussbarsch (Perca Fluvictilis) sušena i soljena, datum isteka roka 27.5.2020
Forelle (Oncorhynchus Mykiss) sušena i soljena, datum isteka roka 9.3.2020
Hecht (Esox lucius) sušena i soljena, datum isteka roka 5.3.2020

Upozoravaju kupce da ne konzumiraju sušenu ribu s popisa jer postoji opasnost da dobiju tzv. botulizam, rijetku, ali tešku bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum koja stvara spore i toksični otrov.

Toksin se često stvara u truloj hrani, a najčešći izvori zaraze za čovjeka su konzerve i mesni i riblji proizvodi.

Simptomi bolesti nastupaju 18 do 36 sati nakon konzumiranja zaražene hrane. Što je veća količina zaražene hrane unesena u organizam, to će se brže manifestirati simptomi. Kod pacijenata se u početku javljaju dvoslike, spušteni kapci, nemogućnost fokusiranja predmeta, suha usta. Kod nekih osoba se javlja se i mučnina, povraćanje i proljev te grčevi u želucu. Kako bakterija napada živce, osobe osjećaju najprije slabost u rukama, a s vremenom se simptomi šire na ostatak tijela redom. Još se javljaju poteškoće gutanja i govora. Ako dišni sustav bude zahvaćen postoji velika opasnost za prestanak disanja, a potom i smrt. Svi navedeni simptomi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ako se zaraženom pacijentu ne pruži brza pomoć može umrijeti.

Proizvodi sušene ribe s popisa su distribuirani u nekoliko njemačkih saveznih država, uključujući Donju Sasku, Hamburg, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Schleswig-Holstein. Riba se, između ostalog, prodavala na ruskim tržnicama, prenosi Fenix-magazin.