Naslovnica Život Kukuruz ima malo kalorija, a liječi zatvor i gastritis

Kukuruz ima malo kalorija, a liječi zatvor i gastritis

Kukuruz je vrijedna sezonska namirnica koja te neće opteretiti suvišnim kalorijama, a osigurat će ti ugljikohidrate i brzo raspoloživu energiju, aminokiseline, vitamine i minerale, uključujući vitamin , B1, B5, folnu kiselinu, niacin, fosfor, kalij i magnezij!

Kukuruz je ikona američke kulture koja je opisana u tradicionalnim mitologijama Maya, Azteka i Inka. Smatra se da potječe iz Meksika ili središnje Amerike, a sezonska je namirnica koju su konzumirale najranije civilizacije koje su nastanjivale te prostore.

Dokazi o pripremi jela od kukuruza sežu u daleku povijest, čak do prije 7 000 godina. Indijanci su izrazito štovali ovu biljku, budući da im je služila kao hrana, sklonište, dekoracija, pa čak i kao gorivo.

Kukuruz je danas vrlo rasprostranjena namirnica. Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno od kojeg se radi ukusan kukuruzni kruh. Palenta, tradicionalno jelo na bazi kukuruza, sastavni je dio starih mediteranskih jelovnika, a svoje mjesto nalazi i danas kao dodatak ribljim i mesnim specijalitetima.

 

Kukuruzne pahuljice ili corn flakes s dodatkom mlijeka ili jogurta sve su popularniji obrok, a posebice su omiljena hrana za doručak. Dobivaju se kuhanjem i mljevenjem kukuruznog zrna, nakon čega se zapeku da dobiju poznatu žuto – smećkastu boju i postanu hrskave. Bogatstvo nutrijenata Kukuruz je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama budući da u jednom klipu prosječne veličine sadrži 80 do 100 kcal. Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene. Zrno kukuruza sastoji se od ovojnice, endosperma i klice. Stanice ovojnice sadrže pigmente koji određuju boju kukuruza koja varira od crne preko žute do potpuno bijele. Bijeli kukuruz ne sadrži beta karoten, dok ga žuti sadrži te tako doprinosi podmirenju potreba za vitaminom A. Kukuruzu nedostaju dvije esencijalne aminokiseline – lizin i triptofan. Upravo zbog toga dobro ga je u prehrani kombinirati s mahunarkama jer se na taj način najbolje zadovoljavaju potrebe za bjelančevinama. Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij. Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom.

Vlakna za želudac i crijeva Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pokazala se izrazito učinkovitom u snižavanju povišene razine kolesterola i prevenciji karcinoma kolona. Vrsta prehrambenih vlakana koja se nalazi u kukuruzu djeluje povoljno na razinu šećera u krvi, pa stoga kukuruz predstavlja dobar izvor energije za osobe s inzulinskom rezistencijom te za dijabetičare. Još od davnina je poznato da hrana koja sadrži obilje škroba, poput riže, krumpira, kukuruza i pšenice pomaže kod probavnih tegoba, poglavito kod proljeva. Novije znanstvene studije potvrdile su postavke iz vremena naših baka. Naime, kukuruz sadrži posebnu vrstu vlakana prebiotičkog djelovanja koja se nazivaju izomalto-oligosaharidi. Novo istraživanje objavljeno prije nekoliko mjeseci u znanstvenom časopisu Nutrition pokazalo je da ta vrsta vlakana može poboljšati rad crijeva u starijih osoba koje imaju problema sa zatvorom.

abcportal