Naslovnica Crkva VIDEO: Knešpolje neće dozvoliti uništenje Vrelo Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja”

VIDEO: Knešpolje neće dozvoliti uništenje Vrelo Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja”

Dana 20. kolovoza 2019.g. na portalu SirokiBrijeg.info objavljujemo uznemirujući članak pod nazivom “EKOLOŠKA KATASTROFA U ŠIROKOM BRIJEGU: Izvor Crnašnice zagađen opasnom bakterijom!“, u kojemu iznosimo dokumentaciju posljednje analize vode Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” koje je trenutno zagađeno opasnom i nerijetko smrtonosnom bakterijom Escherichia coli, kao i bakterijom Enterococcus spp. (Streptococcus grupe D).

No, nažalost i ravnodušnost nadležnih institucija i gradskih čelnika njih to nije toliko uznemirilo kao stotine mještana koji tu vodu u kućanstvu konzumiraju jer do dana današnjeg nemaju izgrađenu vodovodnu mrežu koja se obećava na svakim izborima, umjesto da pojedini shvate kako izbori i dobivanje vlasti ne smije biti to uvjet, nego voda na kojoj Široki Brijeg leži osnovni prioritet sa svakog sugrađanina.

Do dana današnjeg gradski čelnici nisu se udostojili pronaći adekvatno rješenje, pa makar privremeno dok se ne vidi kako riješiti problem koji već dugo godina muči mještane Knešpolja koje po posljednjoj statistici broji preko 300 domaćinstava, i oko 1300 stanovnika.

Mještani su prisiljeni svakodnevno kupovati vodu u trgovačkim centrima i pri tome se dodatnim troškovima izlagati koji nisu mali, a dok jedna poljoprivredna firma (Agtropet) se bavi zloupotrebom ime Crnašnice i njenog zagađenje, pa preko lokalne radio stanice prodaje proizvod kojim mogu dezinficirati tu vodu, a naravno i to košta.

Gradske institucije do dana današnjeg nisu pomislili, a kamoli ponudili svojim sugrađanima da pošalju dnevno pa makar na sat vremena jednu cisternu vode kako bi se opskrbili za bar osnovne higijenske potrebe i ne izlagali dodatnim troškovima… Previše ne ovdje nebrige za ljude i njihovo zdravlje jer profit je nekima izgleda puno važniji!

Kolika je ozbiljnost situacije dokazuje okupljanje vodećeg čelništva ovog mjesta upravo na tom izvoru gdje je i pronađena ta baterija kako bi pokušali pronaći adekvatno rješenje da se stane u kraj za zagađenjem ove rijeke od koje puno toga ovisi jer ovo nije prvi slučaj ovakav ozbiljan s kojim se dovode njihovi životi i zdravlje u pitanje.

Cilj njihova okupljanja nije bio nekoga omalovažavati i prozivati, nego pronaći zajedničko rješenje kako da više ne dolazi do ovakvih neželjenih situacija. Svjesni su vlastite odgovornosti, ali isto tako da zagađenost njihova vrela uvelike potječe i od obližnje Industrijske zone. Rješenje se što prije treba pronaći!

“Svi oni koji konzumiraju vodu s ovog izvora, čine to na vlastitu odgovornost, ja ne mogu bilo kome zabraniti da to čini ili ne čini. Svatko postupa po svojoj odgovornosti” – poručili su Ivo Barbarić, predsjednik Eko udruge “Crnašnica” i Slaven Ćavar, predsjednik MZ Knešpolje preko portala SirokiBrijeg.info. Više o svemu, što se sve događalo, te koji su naredni koraci, pogledate u našem video prilogu s tog sastanka.

SirokiBrijeg.info