Naslovnica Crna Kronika Traži se tko je krivac za zapljenu skoro tonu kokaina

Traži se tko je krivac za zapljenu skoro tonu kokaina

epa07753219 An undated handout picture provided by Hamburg main customs office on 02 August 2019 shows packets of pressed cocaine in Hamburg, Germany. According to Hamburg main customs office, two weeks ago forces examined a suspicious container from Montevideo destined for Antwerp. When they opened the container, which according to shipping documents was loaded with soybeans, they saw only a large amount of black sports bags. In the 211 bags, the officials then discovered over 4,200 packets of pressed cocaine. The total weight of the illegal product is 4.5 tons. EPA-EFE/HAMBURG CUSTOMS HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, mišljena je da će pasti mrtve glave i u BiH, jer poslije zapljene 800 kilograma kokaina mafija traži tko je kriv. Kazao je to večeras za “Avaz” iz Beograda.

Sličan scenarij odigrao se i nakon zapljene 300 kilograma kokaina u Valensiji 2014. godine, kada se moćni crnogorski “kotorski klan” podjelio na ,škaljarski” i ,,kavački” te je usljedila serija likvidacija koja i danas drma Balkan.

Prema njegovim rečima, pošiljku od 800 kilograma mogao je da naruči samo isključivo moćan igrač u srpskom podzemlju, jer je samo organizacija transporta koštala najmanje dva milijuna dolara u kešu. Vrijednost pošiljke, kada dospije na ulice, je nevjerojatnih 50 milijuna dolara.

Nicović objašnjava da većina šverca kokaina za europsko tržište ide rutom iz Južne Amerike preko luka u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

– Srbi i Crnogorci su tu glavni igrači. Crnogorci su pomorci, a Srbi odrađuju logistiku i pranje para. Tako to funkcionira – pojašnjava Nicović.

Nicović je naglasio da ne treba zaboraviti ni Bosance, jer su već odavno involvirani u moćne narkokartele u Srednjoj i Južnoj Americi, prije svega Meksiku. Intersantno je da su na neke pakete droge mafijaši lijepili fotografije Gavrila Principa!

– Među kriminalcima nema mržnje i vrlo dobro su povezani. Slijedi serija likvidacija, jer mafija traži tko je kriv što je pala pošiljka. Kako u Srbiji, probleme možete očekivati i u Bosni, Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj – poručuje Nicović.

Srbijanski mediji su pisali da su informacije o pošiljci stigle direktno iz Srbije.

– Srbija jeste sudjelovala u akciji, ali nema logistiku za globalno djelovanje. Ključnu ulogu je odigrala američka DEA. Amerikanci imaju ispostave u četiri ili pet zemalja svijeta – zaključio je Nicović.