Naslovnica Društvo Propada čuveni, crveni, osječki ‘fićo’

Propada čuveni, crveni, osječki ‘fićo’

Simbol grada Osijeka, koji na križanju Trpimirove i Vukovarske ulice podsjeća na ratna stradavanja i pobjedu nad agresorom u Domovinskom ratu, zub vremena je, nažalost, već uvelike počeo nagrizati zbog nemara i neodržavanja posljednjih nekoliko godina.

Riječ jeo crvenom “fići”, modelu automobila Zastava 750, koji za razliku od 1991. godine, kada je na istom mjestu nemilosrdno pregažen, sad dominantno stoji nad tenkom T55. Međutim, današnje stanje crvenog “fiće” daleko je od dominantnog, jer hrđa polako postiže ono što tenkovi do kraja nisu uspjeli, piše Glas Slavonije.

Tako je auto, koji je prošle godine nakratko osvanuo i u crveno-bijelim kvadratićima za podršku hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, u vrlo zapuštenom stanju dočekao jesen, dok bi zimski mjeseci mogli u potpunosti narušiti njegov izgled.

“Fićo” je na križanje Trpimirove i Vukovarske postavljen u lipnju 2011. godine, da bi prvotno bio oštećen već nakon dva mjeseca, dok je krajem listopada te godine odvezen i na popravak, gdje mu je ispravljen ulegnuti krov i prednji poklopac. Sredinom rujna 2012. godine zbog vandala i nemarnih maloljetnika ponovno je otišao na remont, i to zbog razbijenog zadnjeg stakla i iznimno oštećenog prednjeg poklopca, nakon čega je postavljen i videonadzor kako bi se spriječila daljnje namjerno uništavanje ove instalacije.

To je naposljetku urodilo plodom, ali na nevidljivog neprijatelja u obliku hrđe, kao da se nije računalo. Naime, hrđa je vidljivo nagrizla bočne dijelove karoserije, dok su ponegdje očiti znakovi improviziranog “krpanja” crvenom trakom.