Naslovnica Uncategorized Sarajevo želi unitarnu BiH državu sa šerijatskim zakonom

Sarajevo želi unitarnu BiH državu sa šerijatskim zakonom

Riječ je novome politološkom konceptu unutar kojeg politička stabilnost postaje vrhunaravna vrijednost, što omogućuje, u ime real-politike, toleriranje različitih autokratskih politika samo ako su ove podudarne s ciljevima i interesima tzv. međunarodne zajednice koja želi izbjeći nove političke potrese na Balkanu. Umjesto “demokracije” i “ljudskih prava” danas je “stabilnost” ipak vrijednost koja ima veću cijenu na tržištu političkih pojmova i ideologija.

 

O fenomenu “stabilokracije”, kako nas je izvolio izvijestiti Deutsche Welle, uskoro će izići knjiga luksemburškog politologa, povjesničara i publicista Floriana Biebera pod naslovom Jačanje autoritarizma na Zapadnom Balkanu. Prema Bieberu balkanski hibridni režimi mogući su samo uz postojanje Europske unije – “treba im netko izvana tko će ih pohvaliti za stabilnost, fotografirati se s njima – i zatvarati oči pred praksom gaženja pravne države”. Bieber dodaje da međunarodna diplomacija načelno nije posebno osjetljiva na pitanja demokracije i mnoge su demokratske vlade razvile dobre, pragmatične ili cinične veze s autokratima u ime realpolitike.

Okretanje Zapadnog Balkana Istoku

Iako se sve države tzv. Zapadnog Balkana u većoj ili manjoj mjeri nalaze u (pred)procesu tzv. europskih integracija, nizak stupanj gospodarskog razvoja i standarda zaštite “ljudskih prava”, nefunkcionalno pravosuđe, korupcija i organizirani kriminal čine ove države nepripremljenima za ulazak u EU. Proteklih godina 2025. se godina spominjala kao godina mogućeg ulaska “Zapadnog Balkana” u EU. Danas je jasno da je ta godina posve nerealna. Objektivno govoreći, ulazak država “Zapadnog Balkana” u EU prije 2040. može predstavljati jedino geopolitički potez Zapada s ciljem slabljenja ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu.

Nepostojanje jasno definiranih rokova ulaska, dakako, pogoduje upravo jačanju ruskoga, kineskoga, ali i turskoga utjecaja na Zapadnom Balkanu. Srđan Majstorović iz beogradskog “Centra za europske politike” ističe da čelnici Zapadnog Balkana koriste neodlučnost Europske unije u politici proširenja prepuštajući inicijativu neeuropskim državama zainteresiranim za tu regiju. Umor od proširenja zapadnobalkanske države sve otvorenije koriste za traženje partnera u Kini, Rusiji i Turskoj i za usporavanje demokratskih procesa, dodaje Majstorović.

Kosovo i BiH kao žarišne točke Zapadnog Balkana

Područje Zapadnog Balkana vjerojatno nije žarišna točka eksplozivnih potencijala kao što je Ukrajina (incidenti kao što je bio onaj u Kerčkome moreuzu imaju potencijala prerasti u svjetski sukob jer se novi hladni rat za razliku od staroga vodi na samim ruskim granicama, a ne više u Berlinu, Koreji ili Vijetnamu) ili južno Kinesko more (gdje prema tzv. Tukididovoj zamci prijeti opasnost sukoba vodeće globalne sile u padu (SAD) i novoga konkurenta za svjetski tron (Kine)). Međutim, na području Zapadnog Balkana nekoliko je žarišnih točaka koje bi mogle, posebno u situaciji globalnijih geopolitičkih potresa, ponovno uništiti sigurnosnu arhitekturu jugoistočne Europe.

Odbor za oružane snage Senata SAD-a na saslušanju o stanju u području sigurnosti u jugoistočnoj Europi prošloga je tjedna kao dva najveća žarišta na Balkanu označio političku blokadu u Bosni i Hercegovini i pregovore Srbije i Kosova. Prema pisanju Glasa Amerike članovi Odbora složili su se da je nužan jači angažman SAD-a u regiji Zapadnog Balkana jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje predstavljalo bi veliki američki poraz.

Viši suradnik Centra za analizu europske politike Janusz Bugajski u razgovoru za Aljazeera Balkans, komentirajući stajališta spomenutog Odbora, istaknuo je da ne može zamisliti novi oružani sukob na Kosovu, ali da može biti sukoba u BiH zbog „velikog ruskog utjecaja na Republiku Srpsku“. Bugajski smatra da će specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer više biti uključen u krizu u BiH nego u onu s Kosovom. Američko je stajalište, kako proizlazi iz razmišljanja Damona Wilsona, izvršnog potpredsjednika Atlanskog vijeća, da je Rusija manje fokusirana na održavanje svoga ograničenog utjecaja u regiji, a više na narušavanje američkog utjecaja remećenjem procesa integracija u NATO i EU.

Iako je prema zakonu spojenih posuda za hrvatsku nacionalnu sigurnost bitan cijeli tzv. Zapadni Balkan, pa recimo i situacija na Kosovu i u Makedoniji, jasno je da je prioritet hrvatske sigurnosti i geopolitičkog interesa Bosna i Hercegovina, a ta će država, kako je navedeno dominantno biti predmet interesa Matthewa Palmera.

Problem nije samo Banja Luka, nego i Sarajevo koje želi unitarnu državu sa šerijatskim zakonom

Nema nikakve dvojbe da u RS-u postoji jak ruski utjecaj, mnogo jači nego u samoj Srbiji s obzirom na odlične odnose Milorada Dodika i Vladimira Putina. Jednako tako nema dvojbe da je srpski cilj odcjepljenje RS-a od BiH i priključenje Srbiji. Nedavno je u sklopu reorganizacije dijela policijskih snaga Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske formirana Žandarmerija, koja po definiciji ne spada u policijsku, nego u vojnu komponentu, što je dokaz da RS ne odustaje od formiranja oružanih formacija.

Međutim, problem BiH, što u Washingtonu očito ne registriraju, nije samo Banja Luka, nego i Sarajevo. Bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) nedavno je donijela deklaraciju u kojoj se založila za izmjene Ustava i preuređenje BiH koje bi vodilo uspostavi prijeratne Republike BiH, ukidanju entiteta i županija. Takvo unitarno uređenje u državi s tri konstitutivna naroda može voditi jedino podčinjavanju hrvatskog i srpskog korpusa u toj državi s obzirom na to da Bošnjaci prema posljednjem popisu imaju više od 50% pučanstva. Kako Bošnjaci vide “Republiku BiH” vidimo već danas u Federaciji BiH gdje Hrvatima uskraćuju elementarno pravo da izaberu svog predstavnika.

Ponovno potvrđeni predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, uoči posljednjeg Kongresa SDA izjavio je da što piše u svetoj knjizi, za njega je iznad svih zakona i da će se u politici ponašati na takav način. Potpuno je to u skladu s političkom ostavštinom njegova biološkog i političkog oca Alije Izetbegovića. U Islamskoj deklaraciji 1970. on je napisao da “nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društava i političkih institucija”. Pravi cilj Bakira Izetbegovića i njegove bulumente očito je unitarna BiH sa šerijatom kao dugoročno jedinim zakonom. To je prava ideološka potka nedavno donesene deklaracija SDA, deklaracije koja sije sjeme novih prijepora i novih mogućih ratova.

Jesu li toga svjesni hrvatski političari i koji je njihov plan za BiH?

 

 

Davor Dijanović/Direktno.hr