Naslovnica Društvo Hrvatska je od prošle godine do danas dobila 2911 novih branitelja

Hrvatska je od prošle godine do danas dobila 2911 novih branitelja

U rujnu ove godine ukupan broj branitelja bio je 508.605. Na skupu o braniteljskim mirovinama održanom danas u Zagrebu izneseni su, između ostalog i svježi podaci o braniteljskoj populaciji.

 

Ovakav porast posljedica je mogućnosti koju je otvorila Vlada Andreja Plenkovića da se i danas može dokazivati status branitelja, što je po ranijim propisima bilo moguće zaključno s 2009. godinom. Pa ga ljudi, eto, dokazuju.

Po statistici resornog ministarstva, koja je jedini izvor podataka jer je Registar hrvatskih branitelja aktualna vlast zatvorila za javnost, u rujnu ove godine ukupan broj branitelja (živih, poginulih, nestalih i umrlih) bio je 508.605. Kad je Registar zatvaran, u prosincu 2017. godine, ta brojka je bila nešto manja – 505.694.

Sstečena prava pripadnika HVO-a u Republici Hrvatskoj bit će uvrštena u zakon i provodit će se, kao i do sada, sukladno međudržavnom sporazumu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Naime, u svim dosadašnjim zakonima HVO se, kao legitimna komponenta Hrvatskih snaga, uopće nije spominjao, nego su stradalnici svoja prava (mirovina, zdravstvena zaštita i dječji doplatak) ostvarivali isključivo na osnovi međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pripadnici borbenoga sektora HVO-a, državljani Republike Hrvatske, kojima je pravomoćnom odlukom nadležnog tijela Bosne i Hercegovine priznat status RVI po osnovi ranjavanja ili zatočeništva, imaju pravo na invalidsku mirovinu po ovom zakonu i propisu o mirovinskom osiguranju umanjenu za iznos osobne invalidnine koja im je priznata po pravomoćnoj odluci nadležnog tijela Bosne i Hercegovine.

Međutim, ima i onih kojima će primjena novog zakona omogućiti izjednačavanje prava, odnosno ulazak u prava. Tako će stupanjem na snagu ovog zakona svi oni koji su to propustili u ranijem razdoblju (ranjeni, zarobljeni…) moći podnijeti zahtjev za ostvarenje određenih prava i ostvariti ih.

Određena prava će moći ostvariti i obitelji pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su počinili samoubojstvo, neovisno o tome u kojem razdoblju, a određena prava moći će ostvariti i obitelji pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji su preminuli u razdoblju od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996. godine.

Hercegovački portal