Naslovnica Život Kakva zima nas očekuje: Hoće li biti snijega i stiže li hladna...

Kakva zima nas očekuje: Hoće li biti snijega i stiže li hladna fronta?

Popularni američki servis Accuweather objavio je vremensku prognozu za nadolazeću zimu u Europi pa bi se prema njoj moglo zaključiti kako nas očekuje mirno razdoblje sa suhim i natprosječno toplim vremenom.

Velika aktivnost atlantskih ciklona bit će glavni čimbenik vremena na Starom kontinentu, a prvi dio zime obilježit će vjetrovito i kišovito vrijeme u Velikoj Britaniji i Skandinaviji.  Kod nas će tijekom zime biti pogoršanja vremena, no ne bi je trebala obilježiti intenzivna nevremena kao prošlu. A zbog toga što se glavnina aktivnosti atlantskih ciklona očekuje tek u srcu zime, početkom 2020. godine, mala je vjerojatnost da će biti velikih zahladnjenja.

Zimu bi trebala obilježiti duga suha i topla razdoblja u trajanju od dva ili tri tjedna, što znači da neće biti niti jačih i dugotrajnijih bura, a i snježna sezona u planinama Italije te na Dinaridima bit će ”škrta”, najavljuju iz Accuweathera.

Najviše će se smrzavati na istoku Europe i Skandinavije gdje će prodirati hladni arktički zrak. Ta hladna fronta glavninom neće stizati do naših krajeva.