Naslovnica Zanimljivosti Jeste li spremni za promjenu? Prvo pivo koje se pije iz papirnate...

Jeste li spremni za promjenu? Prvo pivo koje se pije iz papirnate boce

Boca od papira Green Fibre rezultat je suradnje tvrtki ExoXpac, BillerudKorsnäs i Tehničkog sveučilišta u Danskoj koji su zajedno radili na njoj posljednje četiri godine.

Carlsberg tvrdi da je napravio prvu papirnatu bocu za pivo. Poznati danski proizvođač piva javnosti je predstavio dva prototipa boce od celuloze koja se u potpunosti može reciklirati.

S druge strane ova boca obavlja svoju glavnu funkciju – zadržava pivo na jednom mjestu bez bojazni od curenja. U tome joj pomaže tanak sloj plastičnog polimera kojim je boca obložena s unutrašnje strane.

Boca od papira Green Fibre rezultat je suradnje tvrtki ExoXpac, BillerudKorsnäs i Tehničkog sveučilišta u Danskoj koji su zajedno radili na njoj posljednje četiri godine.

Iako još uvijek nije spremna za prodaju, upućeni se nadaju kako će u sljedećih nekoliko godina uspjeti proizvesti bocu bez ikakvih plastičnih dodataka.

Trenutna tehnologija za proizvodnju ambalaže piva i drugih alkoholnih te bezalkoholnih pića značajno doprinosi emisiji stakleničkih plinova. Glavni cilj papirnate boce, koja je dio Carlsbergove inicijative Together Towards Zero, jest smanjiti taj ugljični otisak za 30 posto u sljedećih deset godina.

punkufer.hr