Naslovnica Zanimljivosti Strahoviti prizori iz Kalifornije: Eruptivni požar divlja nošen snažnim vjetrom!

Strahoviti prizori iz Kalifornije: Eruptivni požar divlja nošen snažnim vjetrom!

Zbog požara koji je buknuo u vinogradarskom kraju sjeverno od San Francisca, u Kaliforniji, evakuirano je oko 2.000 stanovnika okruga Sonoma, uključujući cijeli grad Geyserville, gdje je uništeno oko dvanaest domova, a opskrba strujom prekinuta je za 200.000 domova i tvrtki.

 

Požar Kincade koji je u noći na četvrtak buknuo u okrugu Sonome, zahvatio je više od 4.000 hektara potpomognut snažnim vjetrom.

Požar je izbio u blizini baze oštećenog visokonaponskog prijenosnog tornja u vlasništvu tvrtke Pacific Gas and Electric Co., priopćile su komunalne i vatrogasne službe, ne navodeći sumnja li se da je oštećeni toranj uzrok požara.

Ta tvrtka je u izvještaju, podnesenom kalifornijskoj Komisiji za komunalne poslove, priznala da je jedan od njegovih dalekovoda neispravno funkcionirao u vrijeme i na mjestu nastanka požara.

Opskrba strujom prekinuta je diljem Kalifornije radi predostrožnosti, kako bi se smanjio rizik od nekontroliranog širenja požara zbog jakih vjetrova.

Ured okružnog šerifa uputio je naredbu za evakuaciju stanovnicima Geyservillea, gradića s tisuću stanovnika okruženog vinogradima. Do četvrtka popodne naredbu obvezne evakuacije dobilo je sveukupno 2.000 ljudi, rekli su iz šerifova ureda.

Upozorenje o evakuaciji bilo je na snazi i ​​za grad Healdsburg, urigirajući na stanovnike da budu spremni bježati istog trena.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom rekao je da su osigurana jamstva od Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama (FEMA) za odgovarajuća sredstva za borbu protiv požara.