Naslovnica Crkva Mons. Henryk Hoser, vizitator župe Međugorje, dobitnik je poljske nagrade fondacije ‘Selo...

Mons. Henryk Hoser, vizitator župe Međugorje, dobitnik je poljske nagrade fondacije ‘Selo solidarnosti’

Nadbiskup Henryk Hoser, biskup u miru Varšavsko-praški, apostolski vizitator za župu Međugorje dobit će nagradu Biskup. Roman Andrzejewski za 2019.

 

Nagrada je nadbiskupu Hoseru dodijeljena za njegove zasluge i zalaganje za razvoj poljskog sela i bit će mu uručena 20. veljače 2020. u Tajništvu Poljske biskupske konferencije u Varšavi.

„Nadbiskup Henryk Hoser naglasio je da smo zahvaljujući ljubavi prema zemlji i osjećaju slobode poljoprivrednika preživjeli vremena totalitarnog nacizma i komunizma. Poljoprivrednike je nazvao tvorcima našeg nacionalnog identiteta “- čitamo u priopćenju žirija nagrade Biskup. Roman Andrzejewski.

Stručni sud pod počasnim vodstvom biskupa Artura Mizińskog odlučio je nagraditi nadbiskupa Hosera za dosljedno i uporno podučavanje koje je „upućeno i poljoprivrednicima i ljudima zaduženim za poljoprivrednu politiku u Poljskoj“ – prenosi Misija.

„Žiri je također cijenio pozive na stvarnu podršku laureata svima od kojih ovisi pomoć u razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Takva poljoprivredna gospodarstva, koja su najbliža prirodi, cijene važnost zaštite okoliša i stanja u prirodi. Hrana s ovih farmi je najkvalitetnija “, napisali su članovi stručnog suda.

U obrazloženju žirija stoji i ovo: „Dodjeljivanjem nagrade nadbiskupu Henryku Hoseru, istodobno se poštuje i tradicija obitelji Hoser, koja je pridonijela razvoju poljskog vrtlarstva od 1844. godine ” Članovi stručnog suda podsjećaju da je obitelj Hoser razvila najveću hortikulturnu farmu u Poljskoj, koja je “pogođena komunističkom pljačkom”.

“Ovom nagradom odaje se počast svim vlasnicima zemljišta, poljoprivrednim proizvođačima, vrtlarima i voćarima, čija je imovina uništena u vrijeme komunizma, čime je uništen dio poljske poljoprivrede”, piše u priopćenju žirija.

Ove je godine nagrada dodjeljena po šesnaesti put. Nagrada nadbiskupu Hoseru bit će uručena 20. veljače 2020. u plenarnom domu Poljske biskupske konferencije u Varšavi.

Nagrada Biskup. Roman Andrzejewski osnovana je 2004. godine Fondacijom “Selo solidarnosti”. To se priznanje dodjeljuje osobama i institucijama koje se posebno ističu u kulturnom i gospodarskom razvoju poljoprivrede, sela i malih gradova u Poljskoj. Prošle godine primio ga je Ansambl pjesama i plesa “Mazowsze”. Od ove godine počasni predsjedatelj stručnog suda je biskup Artur Miziński, generalni tajnik EPP-a.

Misija