Naslovnica Društvo Najneobičnija prezimena u Hrvatskoj: Šupak, Kenjalo, Degen, Palikuća, Četnik …

Najneobičnija prezimena u Hrvatskoj: Šupak, Kenjalo, Degen, Palikuća, Četnik …

U bivšoj Jugoslaviji najneobičnija i najživopisnija prezimena su imali Hercegovci, pogotovo oni iz istočne Hercegovine, a pojedinci iz današnje Hrvatske im mogu slobodno stati uz rame.

Prema popisu iz 2011. godine u Hrvatskoj postoji više od 33 tisuće prezimena, a najčešće prezime kod Hrvata je Horvat. Među najčešćima su Kovačević, Babić i Marić, ali su ona najrjeđa ujedno i najzanimljivija.

Nije poznato u kojoj mjeri Hrvati mijenjaju prezimena koja su neobična ili im stvaraju probleme, ali na popisu stanovnika ima nekoliko prezimena na koje je teško ostati ozbiljan. U bivšoj Jugoslaviji najneobičnija i najživopisnija prezimena su imali Hercegovci, pogotovo oni iz istočne Hercegovine, a pojedinci iz današnje Hrvatske im mogu slobodno stati uz rame, piše Blic.rs.

U Hrvatskoj danas primjerice žive 83 osobe koje nose prezime Šupak, 126 ljudi preziva se Mošnja, 12 njih uz ime ima prezime Guzi, a Guzana i Guzanovića je 19, odnosno 10. Kenjalo se preziva 11 ljudi, Piški 14, Kratki 10, a Glavić više od 600 ljudi. Prezime Četnik nosi 17 ljudi, Zaklan njih 67, a tu je i 30 Koza, 13 Gljiva i 16 Degena. Prezime Palikuća dobilo je udajom ili rođenjem njih 94, Kajgana je u Hrvatskoj 69, a prezime Surla nosi 108. Prezime Vuitton nije zabilježeno, ali zato su bile 193 obične ‘narodne’ Torbice po tadašnjem popisu u Hrvatskoj.