Naslovnica Zanimljivosti Ima li i papa Franjo neku Martinu Mlinarević u diplomaciji?

Ima li i papa Franjo neku Martinu Mlinarević u diplomaciji?

Ni Papa nije nužno nepogrešiv. Naravno, osim kada je riječ o dogmama, crkvenim istinama i pravilima koji se tiču ustrojstva Katoličke crkve.

 

Uostalom, to nam govori i molitva Vjerovanja (…Vjerujem u jednu svetu katoličku i apostolsku crkvu…). Naravno, kada su u pitanju svjetovne prigode i stvari, papa je, kao i mi, čovjek od krvi i mesa. I nije nestvarno da izvali glupost.

Tako se dogodilo i ovih dana. Prelijećući BiH u zrakoplovu, papa se posredstvom pilota javio Željku Komšiću i poručio mu kako želi sve najbolje bh. narodima.

“Vaša ekselencijo, predsjedavajući Predsjedništva BiH, gospodine Komšiću, u trenutku kada prelijećem preko Bosne i Hercegovine na svom apostolskom putovanju u Tajland i Japan šaljem srdačne pozdrave Vama i vašim sugrađanima, uz Božji blagoslov za narod Bosne i Hercegovine, i molitvu da vam podari mir i blagostanje”, naveo je Papa Franjo u poruci koju je objavila Fena pozivajući se na izvore iz Predsjedništva.

Prema primodijalnom shvaćanju laika koji je autor ovih tekstova, sam Isus je bio na strani slabijih i nezaštićenih. U političkom smislu, Hrvati u BiH jesu i slabiji i nezaštićeniji od jednog dijela Bošnjaka koji nad njima vrše političko nasilje upravo preko Komšića kojeg papa ovako srdačno pozdravlja.

Na svim studijima politologije u svijetu studenti uče o čuvenoj vatikanskoj diplomaciji koja je najsofisticiranija diplomacija u svijetu. Teško je za povjerovati da ta ista diplomacija i ljudi koji su, u političkom smislu, okruženi papom, ne znaju što je Komšić Hrvatima u BiH. Upravo je Komšić negacija svega onog što Hrvati u BiH jesu. Nejasno je zašto ga papa onda, umjesto da mu uputi kritiku, ovako srdačno pozdravlja.

S obzirom na to da je Komšić nedavno imao ozbiljan diplomatski gaf s Martinom Mlinarević koja “nije školovala”, nejasno je je li u slučaju pape Franje riječ o običnoj nebrizi za Hrvate u BiH ili se i u njegovoj diplomaciji tu i tamo potkrade poneka Martina Mlinarević.

 

AU: L.B./Ero.tel