Naslovnica Društvo Na Balkan stižu nove kamere: Ove neće mjeriti samo brzinu već i...

Na Balkan stižu nove kamere: Ove neće mjeriti samo brzinu već i nešto drugo

Prije nekoliko dana objavljena je vijest kako je u javnoj raspravi novi Pravilnik o mjerilima brzine u saobraćaju u Hrvatskoj, a prijedlogom su regulisane dvije važne stavke: nepoštovanje razmaka između vozila i prolazak kroz crveno svjetlo, piše Revija HAK.

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih saobraćajnih situacija jer tako nerijetko dolazi do nesreća. Trenutak nepažnje, ali i tehničke razlike između vozila dovode do nesreća. MUP Hrvatske želi stati na kraj takvim navikama.

Kako je saopšteno, postupak nabavke kamera koje će mjeriti razmak između vozila je u toku.

Na pitanje imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila, iz hrvatskog resornog ministarstva su odgovorili kako su uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, namijenjeni isključivo za nadzor brzine kretanja vozila. To znači da ti uređaji nemaju mogućnost mjerenja razmaka između vozila.

Osim toga, MUP takođe obaviještava kako je u toku postupak nabavke uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u saobraćaju i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju na osnovu izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabavka bude realizovana

Prolazak kroz crveno na semaforu

Što se tiče sankcionisanja prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu, u Pravilniku je navedeno da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije.

Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentuje se dvjema fotografijama. Prva pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga prikazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu.

HAK ima poruku za vozače.

“Sigurnost u prometu prije svega, održavajte  razmak (dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas) bez obzira na metodologiju i tehničke mogućnosti pri kažnjavanju. U slučaju da vozite kamion, automobil s prikolicom ili u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, razliku povećajte na četiri sekunde”.