Naslovnica Društvo Studenti iz BiH poručili javnosti: Imenovanje Mlinarević za veleposlanicu je skandalozno i...

Studenti iz BiH poručili javnosti: Imenovanje Mlinarević za veleposlanicu je skandalozno i neprihvatljivo

Povodom objave teksta o diplomi Martine Milinarević, koja još nije odstavljena na uvid, a neophodna je za obavljanje funkcije veleposlanice BiH u Češkoj, priopćenjem za javnost oglasili su se studenti politoloških organizacija iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke.

Duboko svjesni da nijedno društvo nema budućnosti bez vladavine prava te vrednovanja izvrsnosti i znanja, nećemo dopustiti ignoriranje eklatantnog primjera urušavanja pravne države, jednakosti svih građana pred zakonom, što dugoročno može imati dalekosežne posljedice po demokratski poredak u Bosni i Hercegovini.

Imenovanje veleposlanice Mlinarević unatoč činjenici da dotična nije ispunila zakonski propisane uvjete, odnosno ne posjeduje sveučilišnu diplomu, nedvosmisleno predstavlja snažan udar na demokratske i pravne temelje BiH.

Sporno imenovanje smatramo utoliko skandaloznijim s obzirom na činjenicu da je njime Predsjedništvo BiH prekršilo vlastitu Odluku o postupku imenovanja ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika BiH koju je upravo samo usvojilo 22. aprila/travnja 2013. godine.

Svi studenti u BiH, bez iznimke, imaju puno pravo postaviti pitanje cjelokupnoj bh. javnosti, zašto uopće plaćaju skupocjene studije i mukotrpno polažu ispite kako bi stekli potrebne kvalifikacije i znanja, ako je očito da sama država, čak i u vlastite diplomatske službe, šalje nekvalificirane kadrove?!

Ova zemlja može imati bolju budućnost isključivo kroz vrednovanje izvrsnosti te poštivanje temeljnih demokratskih vrijednosti, a vladavina prava to zasigurno jest.

Tražimo da institucije BiH krenu raditi svoj posao, zaustave protuzakonito imenovanje, kompromitaciju naše zemlje i promoviranje nejednakosti bh. građana pred zakonom, navodi se u priopćenju.