Naslovnica Crkva FRA MILE VLAŠIĆ GRUDSKOM PUKU: VI STE HEROJI

FRA MILE VLAŠIĆ GRUDSKOM PUKU: VI STE HEROJI

Sveta Kata proslavljena je pred oko pet tisuća ljudi. Procesija kroz grad je prema riječima okupljenih vjernika bila najveća dosad, što potvrđuje i naša fotogalerija. Vrijeme, premda uskoro završava studeni i bližimo se kraju još jedne godine, više je sličilo proljeću.

Upravo time je svoju propovijed započeo i fra Mile Vlašić. – U školi, pita učiteljica na satu hrvatskog jezika maloga Matu: “Mate, kiša pada. Koje je to vrijeme? A Mate veli: Učiteljice to je loše vrijeme”. Braćo i sestre, Bog nam je danas dao lijepo vrijeme za lijepu Katu, za proslavu ove svetice koja je stoljećima preživjela svoje krvnike i kako vrijeme prolazi spomen na nju je sve sjajniji. Sveta Kata mučenica grudske župe zaštitnica, ali i zaštitnica drugih župa po Hercegovini, Bosni… Lik svete Kate ostaje važan zauvijek – kazivao je fra Mile u svojoj propovijedi.

Istaknuo je da je poželio da je grudska crkva dvadeset puta veća nego što je. – Ovdje smo u Kamenoj ljepotici kako joj tepamo u Hercegovini. Danas sam poželio da je dvadeset puta veća i da može primiti sve ove koji su u ovoj rijeci štovatelja svete Kate prošli Grudama. Ovo zajedništvo svi dijelimo i osjećamo – istaknuo je fra Mile i nadovezao se na važnost svete Kate danas: – Sveta Kata je naš heroj, a prije tjedan dana prisjećali smo se Grada heroja Vukovara. Biti kršćanin nije lako ni u jednom vremenu. Nije prije bilo interneta da se prošire vijesti, ali su se vijesti o stradanju kršćana brzo širile. Bili su hrana lavovima, igračka u rukama moćnika, ali ti kršćani, ti heroji nisu se libili suprotstaviti moćnicima. I sveta Kata je na tragu onih svetih muževa i žena. Vjeru joj nisu mogli slomiti, bila je mlada, ali izrasla duhom – naglasio je čapljinski svećenik fra Mile Vlašić.

O vjernicima današnjeg vremena kazao je da su svi vrijedni i svi su djeca Božja. – Sveta Kata je svjedočila da je Bog vrijednost iznad svih vrijednosti, da i pred cara stane, s njim raspravlja i njemu dokazuje koliko je dragi Bog velik. Vrijeme je pokazalo da je sveta Kata imala pravo i da je učinila najispravnije žrtvovavši svoj mladi život. Svi mi moramo biti spremni na žrtvu. Svi ste vi, dragi vjernici, heroji današnjeg vremena. Heroji žive u našim domovima. Heroj su svaki otac i majka koji odgajaju svoje dijete, hrane ga i brane. Heroji su oni koji brinu o svojim starima. Heroj je onaj tko se zauzima za čovjeka. Heroji su i oni koji otvaraju radna mjesta. Heroj je onaj koji svaki dan ide na posao i zarađuje pošteno svoj kruh. Heroji su i oni koji se ne boje života, otišli su u inozemstvo i rade negdje drugdje, a ne zaboravljaju svoj kraj – istaknuo je fra Mile.

Za kraj je kazao da ljubav i vjera pobjeđuju najveću mržnju i strah. – To nam poručuje i Sveta Kata. Ne bojte se stado vjerno, ne bojte se jer ste u Bogu jači. Ljubite Boga svim srcem – zaključio je fra Mile Vlašić koji je vodio svetu misu u koncelebraciji još osmorice svećenika.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje župljana i njihovih prijatelja koje je trajalo do večernjih sati. Gruđani su pokazali i veliko srce kupovinom rukotvorina doma Marija naša nada kao i doma za djecu s posebnim potrebama iz Posušja.

Grudski župnik fra Stanko Pavlović, te fra Bernard Marić i fra Ante Šaravanja čestitali su grudskom puku blagdan svete Kate, zaštitnice župe.

Uz žitelje župe Grude proslavi su nazočili i brojni vjernici iz cijele Hercegovine i Dalmatinske zagore, među njima i vodstvo općine Grude kao i visoki dužnosnici iz ZHŽ-a jer je neradni dan, kako je rekao predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, zbog obilježavanja svete Kate u Grudama, a koji je sve pozvao da slave ovaj blagdan.

Povodom svete Kate u općini Grude organizirana su tri događaja. U petak je Matica hrvatska na čelu s Mariom Bušićem okupila matičare iz cijele Hercegovine i Dalmatinske zagore koji su predstavili svoje naslove u Grudama. U subotu je održana veličanstvena Kamena ljepotica, smotra folklora i to 12. godinu zaredom, a organizator je HKUD Sveta Kata kojoj je na čelu Svetimir Marić Kepalo. Na sam blagdan udruga Davorija i Jure Miloš organizirali su Festival gange.

Gruđani su još jednom pokazali veliko srce i demonstrirali zajedništvo u organizaciji blagdana župe. Isto takvo srce su pokazivali stari Gruđani koji su još 1857. darovali zemljište franjevcima za izgradnju crkve koja je zahvaljujući fra Gabri Grubišiću tadašnjem župniku, te današnjem župniku fra Stanku Pavloviću, fra Bernardu Mariću i fra Anti Šaravanji postala Kamena ljepotica u pravom smislu riječi, jedna od najljepših crkvi uopće. Po zagovoru svoje zaštitnice, mučenice svete Kate Gruđani i župa Grude nastavljaju hrabro koračati u nove pobjede.

Povezane vijesti: FOTO: VELIČANSTVENA PROCESIJA KROZ GRUDE POVODOM SVETE KATE

Fotografija Framost.com.

 

Fotografija Framost.com.Fotografija Framost.com.

Fotografija Framost.com.Fotografija Framost.com.Fotografija Framost.com.

Fotografija Framost.com.Fotografija Framost.com.

Fotografija Framost.com.

 

Grude.com/Foto:Ante Boras