Naslovnica Crkva Sutra počinju mise zornice u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini

Sutra počinju mise zornice u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini

Danas je prva nedjelja došašća ili adventa. Došašće se slavi još od davnina, od petog stoljeća a predstavlja vrijeme pripreme za Božić. Riječ advent u prijevodu s latinskog jezika predstavlja dolazak.

Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, pa tako svaka svijeća na adventskom vijencu simbolizira jednu nedjelju došašća. Svake nedjelje se pali po jedna svijeća na adventskom vijencu. Vijenac je još od antičkog doba bio je simbol pobjede a adventski vijenac predstavlja boru kršćanina s ovozemaljskim životnim mrakom.

U liturgijskim slavljima za vrijeme adventa prevladava ljubičasta boja, te se posebno čitaju misna čitanja vezana za Izaiju, svetog Ivana Krstitelja i Blaženu Djevicu Mariju.

Mise zornice simboliziraju budnost kršćana u vrijeme priprave za Božić, ali i na konačni Isusov dolazak na kraju vremena. Kršćani nastoje bdjeti nad svojim ali i nad tuđim životima, da ne izgube vječni život. Zornice imaju svečan ugođaj, ali i pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu.

Tijekom adventa počinju i mise zornice u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini. Mise zornice počinju u ponedjeljak, 02. prosinca, s početkom u 06:30 sati.

 

Hercegovački portal