Naslovnica Društvo Tko želi da se Mostarci, za Božić, guše u smeću?

Tko želi da se Mostarci, za Božić, guše u smeću?

Nakon gotovo pola godine zatišja ponovno je aktualizirana tema blokade regionalne deponije „Uborak“ u Mostaru. Jučerašnjim danom istoj je istekla okolišna dozvola koju izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH. Skupina građana okupljenih u inicijativu „Jer nas se tiče“ ponovno je blokirala deponiju tražeći sanaciju i premještanje iste, piše Hrvatski Medijski Servis.

 

Pitanje je zašto Deponiji nije izdana nova okolišna dozvola i kome je u interesu da Mostarci dočekaju božićne i novogodišnje blagdana gušeći se u smeću.

Bespravna gradnja uz Uborak

Po ustaljenoj matrici, nakon kraćih zatišja, u javnosti se redovito pojavljuju senzacionalističke priče koje govore kako deponiju Uborak treba zatvoriti i premjestiti zbog štetnih supstanci koji se na nju odlažu te zbog utjecaja na lokalno stanovništvo.

Podsjećamo da je ova regionalna deponija u rad puštena 1960. godine. Ogromna većina građana koji žive uz deponiju svoje je kuće izgradila bespravno, a sada ti isti građani blokiraju dva važna projekta – nastavak razvoja deponije Uborak i izgradnju Koridora Vc koji treba proći uz samu deponiju.

Smeće upropastilo EPK 2024?

Očito je da postoje interesne skupine kojima je stalo da se Mostar i Hercegovine ne razvijaju pa preko stanovnika koji žive uz deponiju ostvaruju svoje partikularne političke ciljeve.

Prvo je u javnost plasirana priča o prisustvu kancerogenog piralena na Uborku, koji je, kako kažu, sastavni dio mulja na pročistaču otpadnih voda. Nakon toga su relevantne institucije iz Zagreba, Češke i Sarajeva potvrdile da nema govora o prisustvu nedopuštene količini piralena.

Upućeni tvrde da je upravo blokada Uborka, zbog koje su mostarske ulice bile zakrčene smećem u najvrućim ljetnim danima, odgovorna za to da Mostar nije dobio titulu Europske prijestolnice kulture za 2024. godinu.

Nejasno zašto FMOiT ne izdaje okolišnu dozvolu

Nejasno je zašto Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne produžuje okolišnu dozvolu mostarskoj deponiji. Stručnjak za okoliš koji je upućen u događanja oko mostarske deponije ističe da je sasvim nelogično da se rezervirani prostor od cca 12 hektara od strane FMOiT-a ne smatra dijelom JP Deponija, na koje po potrebi treba dograđivati nove odlagališne površine, građene prema najstrožim zahtjevima za takve objekte. Ističe da je sav prostor unutar ograde poduzeća je „deponija“.

Stručnjak tvrdi da je deponija dostavila zahtjev za obnovu Okolišne dozvole tijekom rujna (cca 300 stranica s prilozima) u kojima je detaljno opisan rad JP Deponija. Ističe da su potrošene velike svote novca da se uradi traženi konstantni višegodišnji monitoring voda, tla, buke itd., od strane akreditirane i ovlaštene ustanove i utvrđeno je da s ukupnog prostora „deponije“ nema nedozvoljenog djelovanja na sastavnice okoliša.

Uloga komšićevca Džubura

U skupini onih koji javnim istupima daju do znanja da im je stalo da Uborak bude blokiran je i Komšićev parlamentarac (zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH) Ahmet Džubur koji je nedavno mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića optužio za „urotu protiv građana sjevernog dijela grada kojega želi trajno kontaminirati.“

Ahmed Džubur, dugogodišnji dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta u Mostaru, osoba od povjerena drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Optužio je i bivšeg visokog predstavnika u BiH, Miroslava Lajčaka, da je mostarskom gradonačelniku Bešliću rekao u kojem će institutu u Pragu vršiti testiranja na piralen da bi nalaz bio negativan. Dakle, on je Prag, za potrebe obrane svoje izmišljene teze ili iz pukog neznanja, smjestio u Slovačku.

U službi destabilizacije Hercegovine

Ovaj „ugledni“ obiteljski eko-biznismen, koji je preko ekoloških udruga članova svoje obitelji, iz proračuna izvukao desetke tisuća maraka, sustavno radi na sabotiranju razvoja Hercegovine. On je koncem kolovoza bio u organizacijskom odboru prosvjeda u kojem se pedesetak mještana mostarskih naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine okupilo u na prometnici Kosor-Blagaj kako bi, kako su rekli, skrenuli pozornost na problem trasiranja koridora Vc južno od Mostara.

Džubur je rekao kako se “nezakonitom i netransparentnom odlukom” želi napraviti trasa autoputa na ovom području koje, kako je kazao, nema nikakve predispozicije da bude autoput. On, inače nema nikakve kvalifikacije vezane za promet i prometnu infrastrukturu. /B. G/HMS/