Naslovnica Crkva Papa Franjo smijenio jednog od najmoćnijih kardinala Vatikana

Papa Franjo smijenio jednog od najmoćnijih kardinala Vatikana

Papa Franjo je prihvatio ostavku dekana kardinalskog zbora Angela Sodana (92) koji je taj položaj napustio nakon 15 godina jer je već bio u poodmaklim godinama, javlja Vatican News.

U subotu su iz Vatikana objavili dokument ‘motu proprio’ kojim je, međuostalim, ustanovljeno da će se na toj poziciji odabrani ubuduće zadržati pet godina te da će po potrebi, kardinal koji odlazi dobiti titulu ‘dekan emeritus’.

Tako će Vatikan pokušati spriječiti da pojedinac ubuduće ne akumulira takvu moć (kao što je moćan bio Soldano) svojim dugotrajnim boravkom na tom položaju.

Sodano je i bivši državni tajnik Svete Stolice u doba pape sv. Ivana Pavla II. Kardinalu su zamjerili njegovu ulogu u svećeničkim skandalima vezanim uz spolno zlostavljanje maloljetnika.

Sodana se također smatralo zaštitnikom homoseksualnog lobija u Katoličkoj crkvi.

Papa Franjo pozvao je danas Rimsku kuriju na “duboku promjenu mentaliteta” u kontekstu Zapada koji se dekristijanizira, posebice u Europi.

“Nismo u kršćanstvu, nismo više! Danas više nismo jedini koji stvaraju kulturu, ni prvi, niti najslušaniji”, rekao je Papa u tradicionalnim željama Kuriji, koja se može opisati kao vlada Katoličke crkve.

“Više nismo u režimu kršćanstva jer vjera, posebice u Europi, ali i u velikom dijelu Zapada, ne predstavlja više očitu pretpostavku zajedništva, i još gore od toga, često je zanijekana, ismijana, marginalizirana i izvrgnuta ruglu”, komentirao je Papa pred glavnim kardinalima.

“Epohalna promjena” obvezuje na “promjenu pastoralnog mentaliteta”, naglasio je Papa, koji se nakon što je izabran 2013. obvezao na reformu internih struktura Kurije, redovno inzistirajući na promjeni načina razmišljanja u zatvorenom krugu Katoličke crkve.

Papa se ipak i dalje suočava s ustrajnom tradicijom neovisnosti velikog broja odjela Kurije koji se protive većoj kontroli njihovih financija.

Papa je osnovao nove “dikaterije” (ministarstva), posebice za komuniciranje, kako bi se bolje odgovorilo na “široko rasprostranjenu digitalnu kulturu”.

Papa Franjo je također upozorio protiv rigidnosti i iskušenja vraćanja u prošlost, u trenutku kada treba “pokrenuti značajne promjene”.

Odaslavši strelicu protivnicima njegovih reformi, među kojima su i oni u u Rimskoj kuriji, Papa je opisao rigidnost “koja se rađa iz straha od promjene”.

“Rimska kurija nije tijelo odvojeno od stvarnosti”, istaknuo je Papa koji drži da promjena mora biti duboka i ne bi se smjela ograničiti na novo ruho a da stvari bazično ostanu iste.

“Rimska kurija je živo biće”, dodao je Papa.