Naslovnica Zanimljivosti NEVJEROJATAN PRIZOR: S naše obale snimio Italiju, snježne površine na Apeninima vide...

NEVJEROJATAN PRIZOR: S naše obale snimio Italiju, snježne površine na Apeninima vide se kao “na dlanu”

Nije rijedak slučaj da se Italija, točnije vrhovi Apenina, mogu vidjeti s obalnih planina naše strane Jadrana. U nekim situacijama, Apenini se mogu vidjeti čak s vrhova Dinarida južne BiH. Ovakvo što najčešće se javlja neposredno nakon (značajnog) slabljenja bure ili njenog prestanka, kada ona očisti zrak od vlage i smoga, pa vidljivost biva izvrsna. Osim toga, Apenini se s našeg obalnog gorja u pravilu vide neposredno nakon zalaska sunca, mada se rjeđe viđaju i za dnevnog svjetla.

Tako se s Kozjaka, Mosora, Biokova, Dinare… mogu vidjeti vrhovi Apenina udaljeni i preko 300 kilometara.

Zadarski fotograf Aleksandar Gospić jučer je usred dana snimio zaista fascinantan prizor s južnog Velebita, s Debelog Brda. Naime, nad horizontom je “izronila” Italija, odnosno planinski masiv Apenina. Vidljivost je bila tako dobra da su se jasno mogla razabrati snijegom prekriveni snježni vrhovi planina.

“Badnjak na Velebitu i uspon na Sveto Brdo (1751m) po danu nemoguće dobra vidljivost! Iza Zadra, Ugljana, Iža, Dugog otoka i Jadranske pučine uzdiže se 250km daleki Monte Vettore (2476m) u skupini Monti Sibillini u talijanskim Apeninima! Da se Apenini ovako jasno vide usred dana sa Velebita stvarno je rijetkost!” – opisao je autor svoju fascinantnu fotografiju.

U prednjem planu vidi se kopneni dio Dalmacije sa svjetlima zadarske zračne luke u desnom dijelu slike, te otoci zadarskog arhipelaga. Udaljenost Apenina od promatrača je nešto više od 260 kilometara.