Naslovnica Društvo U potpunosti se zabranjuje upotreba svih vrsti petardi

U potpunosti se zabranjuje upotreba svih vrsti petardi

Petarde, čini se, odlaze u povijest: Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je uputilo u javnu raspravu izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine, pa i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Naime, prije dvije godine zakon je pooštren te su njime ukinute petarde i redenici više, tzv. F3 kategorije, a u prodaji su ostale samo petarde i redenici slabijeg intenziteta pucanja kategorije F2 – piše Jutarnji.hr.

Kazne do 15.000 kn

Prema novim izmjenama zakona, sada će i one biti zabranjene za prodaju građanima, dok bi ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 – ona koja služe za manje vatromete, i dalje bila dopuštena za prodaju građanima starijima od 18 godina u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, a smjet će se koristiti u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.Oni koji prekrše postavljene odredbe bit će, sukladno zakonu, novčano kažnjeni.

Tako će s 10 do 30 tisuća kuna biti kažnjene pravne osobe koje prodaju petarde, a s 5 do 15 tisuća će se, prema prijedlogu, kažnjavati fizičke osobe koje nabavljaju, posjeduju ili upotrebljavaju petarde navedenih kategorija.Kažnjavat će se i oni koji koriste pirotehnička sredstva na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana, osim ako se radi o pirotehnici kategorije F1 u što spadaju prskalice, fontane i vulkani.Razlog novom zakonskom prijedlogu je, navodi u obrazloženju Ministarstvo unutarnjih poslova, jest zaštita života i zdravlja ljudi, posebno djece, te smanjenje broja smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja.

Iako je i sada zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava mlađima od 18 godina, navode u MUP-u, najčešće ozlijeđene osobe su upravo djeca: u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Zabranu petardi tijekom cijele godine zatražila je udruga Prijatelji životinja te je dobila podršku od pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede.Luka Oman, predsjednik udruge, pozdravlja izmjene, no traži još strože odredbe.

Početak prodaje

– Nema opravdanja da se dopusti pucanje 27., 28., 29. i 30. prosinca jer se tada ništa ne obilježava, iako opravdanja, naravno, nema ni za 31. prosinca i 1. siječnja. Također, zaista nema potrebe podilaziti trgovcima u toj mjeri da je prodaja dopuštena čak od 15. prosinca. Za to ne može biti opravdanje ni gužva u trgovinama petardi, to je apsurd – ističe Oman.

Tvrdi i da unatoč zabranama svi znaju da pucanje petardama počinje kada i njihova prodaja.- Zakon treba biti logičan i na prvo mjesto staviti opće dobro umjesto interesa profitera, a izmjena treba biti konkretna. Ne treba zaboraviti da je prije tijekom čitave godine vrijedila jednaka zakonska odredba, odnosno uporaba petardi se nije uopće dopuštala i tome treba težiti, to je cilj koji se izgubio iz vida – smatra Oman.

Franjo Koletić, direktor tvrtke Mirnovec, rekao je da će Strukovna pirotehnička udruga, čiji je član, uputiti MUP-u i svim institucijama koje su uključene u ovaj zakon – reagiranje.U dopisu koji nam je ustupljen Strukovna pirotehnička udruga navodi da su distributeri i korisnici zabavne pirotehnike izloženi javnom linču i otvorenim prijetnjama pod vodstvom Luke Omana.

– U inicijativi da se u potpunosti kriminalizira pirotehnika koriste se apsolutno svim mogućim sredstvima iznoseći poluprovjerene informacije i neistine, navodeći kao primjer stotine ozlijeđenih kućnih ljubimaca, pse koji iskačući kroz balkone vrše samoubojstva, mačke koje trpe srčane udare, pa čak do padanja opečenih ptica s neba – navode iz udruge.Što se tiče ozljeđivanja, iz udruge ističu službenu statistiku prema kojoj je prošle godine od pirotehničkih proizvoda, u što ulaze i ozljede od improviziranih eksplozivnih naprava, bilo ozlijeđeno manje od 20 osoba, a iste je godine u Hrvatskoj od ugriza pasa bilo ozlijeđeno 520 osoba.- Nama nikada na pamet ne bi palo da tražimo zabranu držanja pasa, već kroz kvalitetnu edukaciju i odgoj učiniti što kvalitetniji suživot, kako ljubitelja životinja, tako i ljubitelja pirotehnike – tvrde.

Ograničenja

Ističu i da je zahtjev da se zabrane petarde za njih neprihvatljiv jer zabrana ne bi dovela do prestanka korištenja petardi, nego bi otvorila vrata crnom tržištu i ulasku neprovjerene i opasne pirotehnike koja ne podliježe nikakvim propisima i ograničenjima.Navode i da bi zabrana prouzročila ekonomsku štetu cijeloj jednoj gospodarskoj grani te državi kojoj uplaćuju poreze i ostala davanja.

– Procijenjena vrijednost prodane robe unutar Hrvatske je oko 150 milijuna kuna, a prodaja petardi u trgovinama zastupljena je s više od 40 posto prometa, što nije zanemariva brojka.U Hrvatskoj ima trenutačno više od 400 ovlaštenih trgovina u kojima se prodaje pirotehnika.U tim trgovinama, kao i tvrtkama koje se bave pirotehnikom, bilo sezonski ili stalno zaposleno je više od 1000 ljudi. Dva naša najveća uvoznika koja posluju u Hrvatskoj vodeći su dobavljači i za naše susjedne zemlje, tako da bi štete bile nesagledive za našu branšu – navode iz udruge.Ističu kako je njihov krajnji prijedlog da se nađe kompromis i da se petarde prodaju od 20. 12. do 1. 1. te da dopušteno vrijeme njihove uporabe bude od 30. 12. do 1. 1., a to je, kako navode, model koji se koristi u Njemačkoj.- Pirotehnika nije zabranjena niti u jednoj zemlji Europe bez obzira na to nalazila se ona u Europskoj uniji ili izvan nje. U cijeloj Europi prema Europskoj direktivi dopuštena je prodaja i korištenje petardi kategorije F2 i F3 – tvrde u udruzi.

Jutarnji.hr