Naslovnica Crkva Kladim se – papa ove godine neće doći u Crnu Goru

Kladim se – papa ove godine neće doći u Crnu Goru

Jučer je zasjedala vlada, u Kotoru. Mislim na crnogorsku vladu Katoličke crkve. Gledati javno preko televizije javno kako se ovi civili svadjaju u skupštini, prepiru, dogovaraju… pa to je novotarija.

Ovo je u Crkvi savršeno… potajno se nekoliko ljudi dogovaraju, nešto se dogovore, a onda je zadnja riječ biskupa. U crkvi ima i kanonski zakonik… ali opet iza svakog zakona stoji, ako biskup drugačije ne odluči.

Mi, pješadija, sada nagadjamo što se to tamo raspravljalo. Koji su to gorući problemi kod nas. Prva stvar. Tko će naplaćivati ulaznice u katedralu, kome će se iznajmiti-pokloniti crkvene kuće… pripreme za dolazak pape, smještaj pape. Hoće li prenoćiti na Prčanju u novootvorenom samostanu i hoće li se tamo hraniti… kako će doći do otočića Gospina ispred Perasta.

Ja sam sanjao, da su odlučili da ga preveze vojni brod svezan u Tivtu… Jadran, kojega Hrvati svojataju… Sanjao sam kada bude sv. Misa u Podgorici tu će se skupiti vjernici Albanci, Hrvati, tu će biti prisutan i crnogorski i srpski vladika. Vatikan nema baš velike ljubavi za nacionalne manjine… Tako kad je bio u Sarajevu, papa niti jednom nije rekao dragi moji Hrvati.

Pretpostavljam da će se desiti veliki problem u Podgorici… kada papa bude pozdravljao… dragi moji Srbi, poštovani moj patrijarh Irinej.. ali kako će smoći snage sada da kaže i dragi moji Hrvati, dragi moji Albanci, a tek… drtagi moji Crnogorci… Onda putovanje sa problematičnim brodom. Za vrijeme rata kriminalci bi, ukrali neko bijesno auto i pokjlonili vladiki… drugi bi mu prigovarali kako vozi ukradeno auto… on bi odgovorio… pa ja sam ga blagoslovio i to je sada legalno… tako će i papa ovaj brod blagosoviti i Hrvati nemaju više pravo da ga potražuju.

Bit će napeto i putovanje pored Prevlake… hoće, li se krenuti u sporni dio mora ispred Prevlake, hoće li onda papa telefonirati Milanoviću… i što će mu on odgovoriti. Dolazak na otočić… čije je to vlasništvo. Svi govorimo… čije su ovce toga je i brdo… tako i za otok… ako tamo dolazi 90 posto vjernika iz Čačka i Kragujevca. Čiji je otok… i zbog sve ove zbrke moje tete i ja smo zaključili da od papina dolaska u Crnu Goru nema ništa…


Don Nikola Majić

Hercegovački portal