Naslovnica Politika Kupres: Nema izbora za novog načelnika

Kupres: Nema izbora za novog načelnika

Nakon što je pred kraj prošle godine Milan Raštegorac dao ostavku na funkciju načelnika Općine Kupres i prešao u Šumsko gospodarsko društvo “Hercegbosanske šume”, u toj općini su trebali biti održani prijevremeni izbori za novog načelnika.

No, do tih izbora ipak neće doći, jer za njihovo održavanje nije zainteresirana ni županijska, ni federalna vlada.

Prijevremeni izbori za općinskog načelnika Kupresa ipak se neće održati. Razlog je nedostatak sredstava u općinskoj blagajni.

MLAĐEN PAVLICA, predsjednik Općinskog vijeća Kupres

Mi smo kao vijeće donijeli odluku da mi u jednoj godini ne možemo financirati dvoje izbore, dva puta jedne te iste izbore, zato što ti izbori idu na teret nas i postupili smo po uputi CIK-a i u Livno i u Vladu Federacije poslali smo dopis da nam pomognu da isfinanciraju te izbore.

No, nikakav odgovor na taj zahtjev još nije stigao ni iz županijske, ni iz federalne vlade.

ZDRAVKO MIOČ, v. d. općinskog načelnika Kupresa

Odgovora još uvijek nismo dobili. Ja mislim da je bespredmetno da održavamo izbore dva puta tokom iste godine i mislim da bi to bio, pored svega toga, i uludo bačen novac, utrošeno vrijeme i nekih između petnaest i dvadeset tisuća maraka baciti u ovakvoj našoj situaciji, mislim da to nije dobro.

Bilo to dobro i loše, prijevremeni izbori za kupreškog općinskog načelnika se neće održati. Potvrdili su nam to i u Središnjem izbornom povjerenstvu.

MAKSIDA PIRIĆ, glasnogovornica CIK-a BiH

Viši organi vlasti imaju obavezu prema zakonu da učestvuju da ukoliko niži nije u prilici osigurati novac. Ali na žalost Centralna izborna komisija nema mehanizam da ih natjera, niti postoje sankcije.

Odluka da se neće održati prijevremeni izbori za općinskog načelnika Kupresa objavljena je i u Službenim novinama. Čini se da se u ovom slučaju želja mnogih ostvarila, uključivši tu ne samo aktualnu kuprešku vlast, već i županijsku i federalnu vladu, javlja BHRT.

 

Hercegovački portal