Naslovnica Kultura Mostar: Predstava o zločinu nad hercegovačkim fratrima u Franjevačkoj crkvi

Mostar: Predstava o zločinu nad hercegovačkim fratrima u Franjevačkoj crkvi

Franjevački svjetovni red (OFS) i Frama iz Širokog Brijega izvode predstavu “Dide, pobiše nam fratre” u četvrtak, 27.veljače u 19 i 30 sati u kripti crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, piše bljesak.info.

U predstavi se približavaju događaji od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta – Bleiburgom. Dramska radnja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine.

Tekst za predstavu napisala je Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika. Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške ”Istina o ubijenoj gimnaziji”. Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostolature postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće” u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce. Trećari i framaši zajedno su pripremali izvođenje drame sa svojim duhovnim asistentima fra Danom Karačićem i fra Augustinom Čordašem, a u drami sudjeluje i prof. Andrija Zeljko koji se rado odazvao suradnji sa svjetovnim franjevcima.

Dijalozi i scene iz 1945. ne ostavljaju nikoga ravnodušnim jer većina Hercegovaca kroz glumce prepoznaje svoje ‘ćaće i matere’, ‘babe i didove’ u ulogama. Glumci, iako amateri, predstavili su vrijeme i događaje na dostojanstven način. Spomenuto je svih 66 pobijenih franjevaca i sva mjesta stradanja. ”Svakako, poučno i korisno za vidjeti. Jedan podsjetnik da se ne zaborave nevine žrtve”, pozivaju organizatori.

 

Hercegovački portal