Naslovnica Politika Slažete li se sa stavom predsjednika Milanovića: ‘Otići ću u Jasenovac, a...

Slažete li se sa stavom predsjednika Milanovića: ‘Otići ću u Jasenovac, a u Bleiburg neću’

Predsjednik Zoran Milanović kazao je da će u svojem mandatu ići na komemoraciju u Jasenovac, ali u Bleiburg neće, iako je tamo bio 2008. godine kao predsjednik SDP-a. 

“Otići ću u Jasenovac. Rado tamo ne bih govorio. Četiri ili pet puta sam držao govore. A ne bi govorio jer je to komemoracija. To nije politički skup. On je to bio, neizostavno, u nekim okolnostima. Nadam se da smo dovoljno zreli da tamo odemo u jednoj dostojanstvenoj koloni, da položimo cvijeće i sjetimo se što je tamo bilo i što se tamo dogodilo i da pokažemo, prije svega sebi da smo normalni i humani, i da pustimo bukače iz Srbije, koji uvijek koriste te dane, da upute riječi ljubavi i snošljivosti prema hrvatskoj državi. To mene kao političara hrvatske ljevice smeta, ali što ja tu mogu”, kazao je Milanović.

“Bio sam u Bleiburgu 2008.”

“Poznat je moj stav o tome. Bio sam tamo 2008. godine kao predsjednik SDP-a. Istovremeno sam otišao i u Maribor, u Tezno, gdje je zaista ubijeno više tisuća ljudi i zakopano tamo s tenkovima u rovovima… Vidjet ćemo kako će se uopće država Austrija očitovati o Bleiburgu jer Austrija je prije godinu dana donijela neke zakone i provodi ih bez obzira što je na vlasti jedna konzervativna koalicija. To je država i vladavina prava i znaju se pravila u Austriji”, rekao je Milanović, prenosi Vijesti.hr.

 

Hercegovački portal