Naslovnica Crkva Ljubuški: Crkvu na Humcu dobila novi oltar

Ljubuški: Crkvu na Humcu dobila novi oltar

Idejno rješenje oltara za novu crkvu na Humcu napravio je akademski kipar Ilija Skočibušić iz Tomislavgrada koji je diplomirao kiparstvo 2004. godine na ALU u Širokom Brijegu u klasi prof. Nikole Vučkovića.

Izlagao samostalno i na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je više javnih dijela. Radi kao asistent na ALU u Širokom Brijegu i kao profesor u Gimnaziji u Tomislavgradu, piše Ljubuški portal.

Ovaj nadareni mladi čovjeka svojim je rukama oplemenio mnoge radova u Mostaru, Masnoj Luci, Humcu, Ljubuškom, Tomislavgradu,Tuzli i mnogim drugim mjestima.

Budući da pripadamo narodu koji je svoju odanost Kristu često kroz povijest morao svjedočiti žrtvom vlastitog života, odlučio sam da u ovom oltaru sjedinim žrtvu našega naroda s Kristovom žrtvom”, kazao je akad.kipar Ilija Skočibušić i objasnio kako je oltar podijelio na tri dijela: “U sredini dominira kameni dio koji na sebi ima zoomorfni simbol Jaganjca Božjeg (Krist središte). S lijeve strane nalazi se, u aluminiju urađeno, veliko mnoštvo predvođeno sv. Nikolom Tavelićem. To mnoštvo predstavlja našu braću i sestre koji su podnijeli mučeništvo u vrijeme turskog zuluma. Dok se s desne strane, također urađeno u aluminiju, nalazi veliko mnoštvo predvođeno blaženim Alojzjem Stepincem. Ovo drugo mnoštvo predstavlja braću i sestre mučene i ubijane za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.Obadvije grupe su prikazane u klečećem položaju okupljene oko Jaganjca”.

 

Hercegovački portal