Naslovnica Crna Kronika FOTO: Strašni prizori iz Zagreba: Potresi razrušili grad, odlomio se vrh Zagrebačke...

FOTO: Strašni prizori iz Zagreba: Potresi razrušili grad, odlomio se vrh Zagrebačke katedrale

Dva snažna potresa, prvi jakosti 5,3 drugi jakosti 5,0, pogodila su u nedjelju ujutro Zagreb i izazvala štete na zgradama. Ima ozlijeđenih.

Prvi snažni potres jakosti 5,3 probudio je u nedjelju u 6,24 sati stanovnike Zagreba. Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade, piše HRT.

Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine na dubini od deset kilometara.

U 7,01 sati novi se potres osjetio u Zagrebu, trajao nešto kraće od prvog.

Bio je jakosti 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara, prema Europskom mediteranskom seizmološkom centru.

U središtu grada zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode.

Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je pročelnik tog ureda Pavle Kalinić.

U Centru 112 nemaju podatke o ozlijeđenima. Doznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

U Zagrebu su padali ormari, stvari, popucali su zidovi – građane je jaka trešnja probudila u rano nedjeljno jutro, a trajala je 10-tak sekundi. Ljudi su na ulicama u strahu od novog udara.

Podrhtavanje se osjetilo u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima…

– Odlomio se vrh južnoga tornja Zagrebačke katedrale, Na svoje sam oči vidio kako pada, potvrdio je za HRT pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Borna Puškarić.

Potres se osjetio i u Varaždinu, i poslije nekoliko manjih. Centar je miran i bez vidljivih oštećenja. Građani ostali u kućama, bez panike.

Hercegovački portal