Naslovnica Društvo Međugorje: Priopćenje iz Majčinog sela koje potpisuje ravnatelj fra Dragan Ružić

Međugorje: Priopćenje iz Majčinog sela koje potpisuje ravnatelj fra Dragan Ružić

Priopćenje iz Majčinog sela prenosimo u cijelosti:

 

Uvažavajući opravdano zanimanje javnost i poštujući novinarsku potrebu za izvještavanjem, a u nemogućnosti da svima odgovorimo obraćamo se na ovaj način.

Vezano za pojavu virusa u općini Čitluk, u nekoliko posljednjih dana Majčino selo se počelo neočekivano i neopravdano spominjati u javnosti i medijima u kontekstu i s naglascima koji bi mogli iskriviti stvarno stanje i zasjeniti činjenice.

Naime, istina je da su se tri djelatnice Majčina sela, inače časne sestre, pokazale pozitivne na virusnom testiranju. Do tog testiranja, uz sve preuzete mjere opreza i zaštite, zadnjih deset dana, u Ustanovi nitko od djelatnika niti od štićenika nije imao simptome koji bi ukazivali na moguću zarazu. Stoga je neopravdano i neistinito pripisivati Selu da je “žarište ili izvorište” zaraze.

Nakon što smo doznali za spomenute rezultate testiranja, po preporuci iz županijskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi odmah smo izvijestili općinsku epidemiološku službu te je mjerodavni epidemiolog odredio mjeru izolacije za cijelu Ustanovu. Istoj službi poslali smo popis djelatnika i štićenika koji su bili u kontaktu s testiranim djelatnicama.

Stupili smo u vezu s Domom zdravlja u Čitluku kao i s Općinskom sanitarnom službom. Svi Centri za socijalni rad koji su nam povjerili štićenike uredno su obaviješteni o novonastalim prilikama kao i o stanju štićenika. U iščekivanju smo daljnjih uputa i preporuka nadležnih tijela.

Imajući u vidu posebno poslanje ove Ustanove kao i dobrobit štićenika, koja nam mora svima biti na prvom mjestu, sve molimo za razumijevanje i posebnu osjećajnost. Štićenici, iako se nalaze u ovoj Ustanovu, zaslužuju poštovanje i imaju pravo na dostojanstvo. Stoga svi smo u ovoj (ne)prilici pozvani odgovorno djelovati i svojim postupcima pomoći da se nadiđu nastale poteškoće.

Svima koji su nam u ovom vremenu iskazali potporu i spremnost za pomoć, od srca hvala. Posebna hvala našim odgojiteljicama koje su spremno prihvatile četrnaestodnevnu danonoćnu službu i ostale sa štićenicima. Našim djelatnicama želimo brz i uspješan oporavak!

Ravnatelj: fra Dragan Ružić

 

Hercegovački portal