Naslovnica Zanimljivosti Klasteri više ne postoje u HNŽ-u, došlo je do lokalne transmisije. Zaraženo...

Klasteri više ne postoje u HNŽ-u, došlo je do lokalne transmisije. Zaraženo je nekoliko liječnika

Foto: Screenshot

Tijekom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 118 osoba od čega je u HNŽ pozitivno devet osoba – u Čitluku osam, a u Mostaru jedna.

U Covid 19 bolnici trenutno leži 27 bolesnika, deset u respiracijskom centru i 17 u izolacijskom bloku u kojem leže srednjeteški bolesnici, piše Bljesak.

Dr. Siniša Skočibušić ispred Covid bolnice, istaknuo je kako je jedna pacijentica u oporavku, što je, kako je istaknuo, svakako pozitivna vijestu ovim vremenima. ”Stanje je trenutno zadovoljavajuće u našoj Covid-bolnici i uz puno truda liječnici i svo osoblje ulažu svoj fizički i psihički trud kako bi svima pomogli”, rekao je dr. Skočibušić.

Epidemiološko stanje u HNŽ zasad je nepromijenjeno, no virus ugrožava zdravstveni sustav. U Domu zdravlja Čitluk dva su zdravstvena djelatnika pozitivna na korona virus, u Domu zdravlja Čapljina četiri 4 zdravstvena radnika i tu se očekuje porast.

U SKB Mostar, na kraju ožujka, zabilježeno je 36 djelatnika koji su bili u samoizolaciji od čega je njih dvoje bilo pozitivno. Od početka travnja u samoizolaciji je bio 31 zdravstveni radnik, od čega je njih 11 pozitivnih s različitih odjela i jedan je hospitaliziran. Riječ je uglavnom o obiteljskim kontaktima.

Za vikend je potvrđeno šest novih slučajeva –  tri liječnika i tri sestre s Odjela za ortopediju. Tijekom dana bit će određena samoizolacija za djelatnike s tog odjela. ”Klastera više nema nigdje, već neko vrijeme radi se o lokalnoj transmisiji. Pacijente više ne svrstavamo u klastere”, rečeno je.

Rečeno je kako je veliki nedostatak opreme u cijeloj zemlji, ali da zahvaljujući trudu odgovornih u SKB Mostar kao i brojnim donatorima.

”Svaki tjedan dobijamo nove količine testova i zaštitne opreme koje zasad zadovoljavaju naše potrebe. 30 tisuća testova je određeno za SKB Mostar koje koristimo za HNŽ i županije koje gravitiraju našoj bolnici, a očekujemo i druge kontingente testova i ostalog materijala za naše djelatnike”, rekao je liječnik.

Mostarski izolatorij, s kapacitetom od 100 kreveta, smješten u Rodoču, je započeo s radom. Trenutno se u njemu nalaze tri bolesnika. Dva iz HNŽ-a i jedan iz ZHŽ-a. Svi bolesnici su pod medicinskom nadzorom i dobro se osjećaju, prenosi Bljesak.

 

 

Hercegovački portal.com